WEESP - Ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid in Nederland toont Museum Weesp vanaf woensdag 28 mei 2025 een nieuwe presentatie. Aan de hand van een aantal waardevolle objecten tonen we onze blijdschap en dankbaarheid voor vrijheid de afgelopen decennia. Een centrale rol hierin speelt een speciale ‘bevrijdingsrok’ uit Weesp, gemaakt en gedragen door Weesper kinderboekenschrijfster en mensenrechtenactiviste Mies Bouhuys (1927-2008). We zijn dankbaar aan het Verzetsmuseum Amsterdam dat we deze rok mogen tonen. Daarnaast laten we een selectie zien van de parels uit de bijzondere collectie bevrijdingsmemorabilia van Weesper verzamelaar Dennis Koek.

De bevrijdingsrok van Mies Bouhuys

De bevrijding van Nederland in 1945 leidt tot een ongekende feeststemming. De eerste dagen na de bevrijding droegen veel mensen oranje en rood/wit/blauwe kleding. Er verschijnen allerlei voorwerpen die uiting geven aan het gevoel van vrijheid en bevrijding. Eén van deze voorwerpen is de bevrijdingsrok uit de collectie van het Verzetsmuseum Amsterdam. Bij de rok wordt ook een foto getoond. Op de foto zien we de dan 17-jarige Mies Bouhuys, Weesper kinderboekenschrijfster en mensenrechtenactiviste (5e van links). Ze draagt de zelfgemaakte bevrijdingsrok in uitbundig oranje en met de Nederlandse vlag rondom.

Verzameling Dennis Koek

Dennis Koek is verzamelaar, kunstenaar, medewerker van het Verzetsmuseum Amsterdam en Weesper. Met trots toont hij diverse objecten uit zijn verzameling in Museum Weesp. Bijzondere tegels, lepels, borden, bekers, blikken en muziek. Dennis Koek: "Mijn meest speciale aanwinst? Een klein Philips-radiootje, waarop men op 3 oktober 1944 kon afstemmen om de zender Herrijzend Nederland waarop er gecodeerde boodschappen te horen waren voor het verzet"

Al 80 jaar vieren wij de vrijheid van Nederland. Dat is een groot goed en nooit vanzelfsprekend. Daarom herdenken en vieren wij.