AMSTERDAM - in de nacht van 6 op 7 oktober vaart de imposante driemaster bark Europa naar Het Scheepvaartmuseum, waar het schip t/m 8 november te gast is. Normaal bevaart de Europa wereldzeeën, onder meer naar Antarctica, maar nu brengt het schip voor het eerst in 20 jaar een winter in Europa door. Het bezoek aan Het Scheepvaartmuseum vormt de kick-off van een reis over Nederlandse wateren. Bark Europa neemt plaats naast de eveneens indrukwekkende clipper Stad Amsterdam, die t/m eind maart 2021 Het Scheepvaartmuseum als tijdelijke thuishaven heeft. De twee tallships zijn in de herfstvakantie, 10 t/m 25 oktober, dagelijks van 11.00-16.30 uur voor publiek te bezoeken. Daarna is er elke woensdag en zondag van 11.00-15.30 uur open schip op beide zeilschepen. De bemanning heet bezoekers welkom en geeft ze een inkijkje in het leven op het tallship. Voor de bezoekinformatie van de schepen zie www.hetscheepvaartmuseum.nl.

Ocean wanderer bark Europa
De bark Europa is in 1911 gebouwd als lichtschip en werd in de jaren 80 omgebouwd tot zeilschip. In 1994 werd het schip door Hedy D'Ancona gedoopt bij Het Scheepvaartmuseum. Het schip vaart sinds dien over alle wereldzeeën en heeft hier zijn bijnaam ocean wanderer aan te danken. Een van de meest bijzondere reizen van het schip vond de afgelopen maanden plaats. Vanwege het Coronavirus werd het vaarseizoen vroegtijdig beëindigd. Vanuit Ushuaia, een stadje op het zuidelijkste punt van Argentinië, zeilde het schip non stop terug naar zijn thuishaven in Nederland. Na een tocht van 81 dagen en 17.500 kilometer kwam het veilig aan in Scheveningen. Dit is de eerste keer in meer dan 20 jaar dat het zeilschip weer bij Het Scheepvaartmuseum te zien is.

Onderzoek naar klimaatverandering
Bark Europa doet vaak gebieden aan die nauwelijks door andere schepen worden bezocht. Daarom kan het schip bijdragen aan het verzamelen van belangrijke data met betrekking tot weersvoorspellingen en klimaatverandering. De Europa draagt bij aan het creëren van meer bewustzijn voor klimaatverandering en de vervuiling van oceanen. Dit brengt de bemanning van het schip ook onder de aandacht van de bezoekers van Het Scheepvaartmuseum.

Bark Europa ligt tot en met zondag 8 november 2020 aangemeerd bij Het Scheepvaartmuseum. Voor bezoekinformatie zie www.hetscheepvaartmuseum.nl/bark.

Clipper Stad Amsterdam
De indrukwekkende clipper Stad Amsterdam, bekend als vlaggenschip van SAIL Amsterdam, is eind jaren '90 gebouwd. Het schip is gemodelleerd naar het koopvaardijschip De Amsterdam uit 1854. De bouw begon op de Amsterdamse Shipdok-werf en van 1998 tot 2000 werd het afgebouwd bij Het Scheepvaartmuseum. Tegenwoordig maakt het schip vele reizen over de wereld. Zo zeilt de clipper regelmatig de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee, de Golf van Biskaje, de Noordzee en de Baltische wateren over.

De clipper Stad Amsterdam ligt nog tot en met eind maart 2021 afgemeerd bij Het Scheepvaartmuseum. Voor het schip geldt een identificatieplicht. Alle bezoekers, inclusief kinderen vanaf 14 jaar, moet zich legitimeren om aan boord te gaan. Voor bezoekinformatie zie www.hetscheepvaartmuseum.nl/clipper.

Het Scheepvaartmuseum: water verbindt werelden
Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum presenteert topstukken uit één van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld. De gastschepen sluiten aan bij de missie van Het Scheepvaartmuseum om te laten zien hoe sterk de maritieme wereld en de samenleving verbonden zijn en welke impact dit heeft op het leven van individuen. De bemanning, afkomstig van verschillende nationaliteiten, zijn verbonden door een gezamenlijke levenswijze en interesse. Zij bevaren wereldzeeën, waarbij zij nieuwe werelden ontdekken. Voor hen verbindt het water letterlijk werelden.

Het Scheepvaartmuseum als veilige haven
Het Scheepvaartmuseum is gehuisvest in het Zeemagazijn, een groot pand met een zeer grote oppervlakte met ruim 7.000 m2 publiekstoegankelijke ruimte. Bezoekers kunnen daarom voldoende afstand van elkaar houden. Lees alles over de veiligheidsmaatregelen die het museum neemt