AMSTERDAM – Bij de vijfde editie van het MIND event Last Man Standing is meer dan 100.000 euro opgehaald voor hulp aan jongeren met psychische problemen. Bijna 500 mensen stonden drie uur lang op een verhoging voor de mentale gezondheid van jongeren: op de hoofdlocatie in Amsterdam, in Nijmegen, Utrecht, Groningen en door het hele land op een door deelnemers zelfgekozen locatie. Er waren optredens van Bizzey, Sylvia Aimee en rapper/psycholoog Daisz en de presentatie was in handen van Jurre Geluk en Jasper Demollin. Staatssecretaris Paul Blokhuis stak alle deelnemers via een videoboodschap een hart onder de riem en het Ministerie van VWS steunde de totstandkoming van Last Man Standing met een bijdrage van 30.000 euro.
Net als bij de vorige edities van Last Man Standing was de saamhorigheid onder de deelnemers groot. Veel mensen hadden ook hun eigen 'supporters' meegenomen en stonden vaak in groepjes op voor iedereen die te maken heeft (gehad) met psychische problemen. De hoofdfocus lag dit jaar op de mentale gezondheid van jongeren, omdat zij het psychisch extra zwaar hebben gehad de afgelopen tijd en omdat MIND het belangrijk vindt om zoveel mogelijk aan preventie van psychische problemen te doen. Als jongeren vroegtijdig worden gestimuleerd om te praten over hun problemen, dan kan zoveel mogelijk voorkómen worden dat deze problemen uitmonden in ernstige psychische klachten. Het belang hiervan wordt ook gezien door het Ministerie van VWS, die besloot MIND te ondersteunen bij de organisatie van dit event en tevens in een videoboodschap van staatssecretaris Blokhuis te benadrukken hoe belangrijk het is om jongeren met psychische problemen te helpen.
Tijdens het event was veel ruimte voor persoonlijke verhalen van deelnemers en ook van de aanwezige BN-ers. Een groot deel van de deelnemers heeft zelf ook te maken (gehad) met psychische problemen, uit eigen ervaring of via hun naasten. En presentator Jasper Demollin, zanger Bizzey, zangeres Sylvia Aimee en rapper Daisz vertelden ook openhartig over de psychische problemen waar zij mee gekampt hebben of soms nog steeds kampen. En er was ook ruimte voor dans en muziek, om de deelnemers een beetje in beweging te krijgen, zonder dat ze van hun verhoging hoefden af te stappen. Alle deelnemers hebben het drie uur volgehouden op die verhoging, die symbool staat voor het 'opstaan voor mensen met psychische problemen'.
Op de hoofdlocatie in Amsterdam deden meer dan 200 mensen mee, in Utrecht 40 mensen, in Nijmegen ook en in Groningen waren meer dan 20 deelnemers, waaronder psychiater Menno Oosterhoff. En in de rest van het land stonden ook vele mensen op zelfgekozen locaties op voor iedereen die te maken heeft met psychische problemen. Deze mensen konden allemaal meekijken via een interactieve livestream.
MIND gaat volgend jaar zeker weer een Last Man Standing organiseren, de datum wordt zo spoedig mogelijk bepaald. De opbrengst van deze editie gaat naar projecten die jongeren met psychische problemen helpen, zoals de MIND Young Studio <1/> en MIND Young Academy <2/>.