Op maandag 11 maart vond de kick-off plaats op drie basisscholen in de Vervoerregio Amsterdam: De Brandaris in Hoofddorp, WormerWieken in Wormer en de Corantijn in Amsterdam. Mascotte Stoppie sierde de schoolpleinen met wapperende vlaggetjes en grote spandoeken. Aan ouders en verzorgers was ook gedacht, zij konden de opening bijwonen onder het genot van een heerlijke kop koffie, gereserveerd door de barista van de mobiele koffiebar. Grote publiekstrekker was de slow biking challenge: wie is er het beste in superlangzaam gaan op de fiets. Probeer dat zelf maar eens! De kids vonden het maar al te leuk: “Ik heb nog nooit zóooo langzaam gefietst, zou wel grappig zijn als iedereen dit zou doen op het fietspad. Zijn we veel meer relaxed.”
Aan de slag met verkeerslessen
Thema 'Hoe snel ga jij?'
Het thema van dit jaar is ‘Hoe snel ga jij?’ en draait volledig om snelheid in het verkeer. In een wereld waar elektrische fietsen, elektrische steps en auto’s steeds sneller lijken te gaan en je elektrische voertuigen niet hoort aankomen, is het cruciaal dat kinderen en jongeren begrijpen wat er in het verkeer gebeurt. Gerard Slegers, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam, onderstreept het belang van het thema: “In een wereld waar elektrische fietsen, elektrische steps en auto’s steeds sneller lijken te gaan en je elektrische voertuigen niet hoort aankomen, is het extra belangrijk dat kinderen en jongeren begrijpen hoe zij op een veilige manier aan het verkeer deelnemen. Als Vervoerregio zijn we daarom ontzettend blij dat alle scholen zo actief betrokken zijn bij de Week van het Verkeer. Die extra aandacht voor verkeersveiligheid is nu belangrijker dan ooit.”
Kinderen worden tijdens deze we ek niet alleen bewust gemaakt van hun eigen verkeersgedrag, maar ze doen ook kennis en vaardigheden op om veilige keuzes te maken in het verkeer.
Jongeren op voortgezet onderwijs
Ook op het voortgezet onderwijs vindt de Week van het Verkeer plaats. Op verschillende scholen zijn er verrassende acties. Er komen posters te hangen met de boodschap ‘No need for speed’ en tijdens pauzes en tussenuren worden kinderen aangesproken om hun kennis over snelheid en e-bikes en fatbikes te testen.