Eye 75 jaar
Eye Filmmuseum werd op 22 juli 1946 opgericht onder de naam Nederlands Historisch Filmarchief. Jan de Vaal volgde in 1947 Piet Meerburg op als directeur. Vanaf de officiële openingsvoorstelling op 8 maart 1952 hield het Filmmuseum ook publieke filmvoorstellingen. Na een onderkomen in het Amsterdamse Stedelijk Museum betrok het Filmmuseum in 1971 het Vondelparkpaviljoen, waar het tot 2012 films zou vertonen. Onder directeur Sandra den Hamer opende op 4 april 2012 het nieuwe gebouw aan het IJ de deuren. Het nieuwe Collectiecentrum in Amsterdam-Noord volgde in 2016.
Eye on Screens
Vanaf vanmiddag (24 juni 2021) toont Eye twee jaar lang ruim vijfhonderd geselecteerde fragmenten uit de eerste dertig jaar van de filmgeschiedenis op vijftig grote schermen in stations, winkelcentra en op pleinen, verspreid door Nederland.
Werkbezoek Eye Collectiecentrum
Voorafgaand aan de lancering in het museumgebouw was Koningin Máxima in het Eye Collectiecentrum voor een werkbezoek. Daar werd ze bijgepraat over de werkzaamheden van Eye op het gebied van digitalisering, restauratie en conservering van films. Na een rondleiding door de depots bekeek ze resultaten van de restauraties in de filmzaal.
Eye Film Player
Eye lanceerde eind 2020 de Eye Film Player, een nieuw streamingplatform waarop een selectie van de films uit de collectie te zien is: spraakmakende documentaires, Nederlandse speelfilms, internationale klassiekers en prachtige compilaties met beelden uit stille films. Wekelijks worden nieuwe titels toegevoegd; zowel gratis films als films die je kunt huren.
Tentoonstelling: Vive le cinéma!-Art & Film
5 juni — 5 september 2021
Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het filmmuseum en de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) hebben Eye en het IFFR vijf belangrijke filmregisseurs uit vijf verschillende werelddelen gevraagd om speciaal voor deze tentoonstelling
een werk te maken: Lucrecia Martel (Zuid-Amerika), Nanouk Leopold/Daan Emmen (Europa), Lemohang Jeremiah Mosese (Afrika), Carlos Reygadas (Noord-Amerika) en Jia Zhang-ke (Azië). Hiermee vieren Eye en IFFR de grenzeloze kracht en diversiteit die zo essentieel is voor hun programmering.