Half november pakten de twee mannelijke Californische zeeleeuwen in Artis hun koffers om het stamboek elders te ondersteunen. Voorganger Thiago, die in 2017 harembaas Fernadez opvolgde, verliet vijf jaar geleden het dierenpark. Volgens sommige buurtbewoners veroorzaakten beide dieren geluidsoverlast. Anderen koesterden het geblaf van de mannen en associeerden dit met hun wijk. Over de toekomst van de drie in het bassin achtergebleven vrouwen is onduidelijkheid. Het verhaal doet de ronde dat de verhuiswagen binnen een half jaar opnieuw voorrijdt om de zeeleeuwen elders onder te brengen. De Afrikaanse pinguïns zouden zijn gekandideerd om de vrijgekomen ruimte in gebruik te nemen.
Eerder dit jaar verliet ook de netpython Artis. De lange tijd in Amsterdam woonachtige en in stilte vertrokken reuzeslang gaf de voorkeur aan een ruimer onderkomen met aanzienlijk meer rek- en bewegingsruimte. Met pijn in het hart nam Artis vorige week afscheid van de twee laatste Afrikaanse wilde honden in het park. De hoogbejaarde zussen van 10 jaar hadden een zwakke gezondheid. Besloten was beide dieren te laten inslapen. Na het eerste sterfgeval bleek een solitair bestaan de overgebleven en eveneens verzwakte hond geen goed te doen. Afrikaanse wilde honden zijn sociale groepsdieren.
Uit de burgerlijke stand van het park blijkt dat een van de twee watusirunderen, die zijn verblijf met de giraffes en zebra’s deelde, niet meer onder ons is. De oud-inwoner laat een soortgenoot achter. Beide dieren hebben een indrukwekkende geschiedenis. Ze stammen af van de sinds de zeventiende eeuw uitgestorven oeros en zijn sinds jaar en dag betaalmiddel en statussymbool in Afrikaanse stammen. Exemplaren met de grootste hoorns zijn zelfs koninklijk en heilig.
De Amsterdamse leeuwenpopulatie, sinds oktober 2023 trotse bewoner van een ruim buitenverblijf met panoramaterras, spon als enige garen bij het verlies van het watusirund. De katachtigen genoten dagenlang van het vlees met een lager vet- en cholesterolgehalte dan commercieel rundvlees. In augustus deden de roofdieren zich tegoed aan het wildvlees van een levenloos geboren giraffejong. Ook andere dierentuinen serveren overleden inwoners aan carnivoren om op afval te besparen en het leven in de vrije natuur te evenaren.
Vrolijker nieuws uit de Zuid-Amerikaanse Pampa van het park. Half oktober zag een jaguarwelp het levenslicht. De verwachting is dat het jong op korte termijn onder begeleiding van haar of zijn moeder de eerste stapjes buiten zet. Na de verhuizing van de vari’s naar het Kerberterras, de oude woning van de leeuwen, krijgt het klein zoogdierenhuis vooral veel nieuwe bewoners met bescheiden formaten. Het natuurpark streeft ernaar de leefomstandigheden van de inwoners zoveel mogelijk te optimaliseren.