Mechtelly bracht het grootste deel van haar werkzame leven door in Paramaribo. Zij werkte daar als kleuterleidster, cultureel werkster, medewerker van het Statistiekbureau en medewerker van Acuza (Algemene Culturele Zaken).
Zij debuteerde in 1973 met de dichtbundel ‘Akoeba’. Daarna volgden ‘Broko den skotoe’
Mechtelly presenteerde Suriname nadrukkelijk als een meerculturenland, reden waarom zij in haar verschillende uitgaven telkens aan een andere bevolkingsgroep aandacht wijdde. Haar boeken, eenvoudig van taal en structuur zijn bijzonder geschikt voor beginnende lezers.
In 1977 verscheen haar eerste boek ‘Japi en Joewan’. Maar er zouden er nog velen volgen. ’Bij de boer op bezoek ‘(1978), ‘Asekete’ (1980), ‘Het aapje van Jaja’ (1982), ‘Domoortje’ (1992), ‘Anomi de meesterzwemmer’ (1999) en ‘De held en andere verhalen’ (1999).
“Haar kracht lag in haar Sranan(Suriname) poëzie die, traditioneel naar thematiek (land, volk en vrouw) en vorm, veel van het diepe Sranan weergeeft. De toon was duidelijk nationalistisch,” aldus Caraïbisch Uitzicht.
Mechtelly vervulde jarenlang bestuursfuncties in de Schrijversgroep ’77 (Na de militaire coup van 1980 schaarde zij zich, net als diverse andere bestuursleden van de Schrijversgroep ‘77, in de rangen van de aanhangers van Desi Bouterse).
In 1995 kwam Mechtelly, rond haar 60ste, naar Amsterdam om daar te wonen. Waar zij nog verschillende van haar boeken schreef. Eind december 2020 overleed zij in Amsterdam Zuid-Oost op bijna 85 jarige leeftijd.