AMSTERDAM - Ervaar tot 29 september het gevoel van een bioscooptheater uit de jaren 20 en 30 in het Joods Museum. Charlotte Salomon in Close up toont de invloed van film op Salomons wereldberoemde levenskunstwerk Leven? of Theater?

Leven? Of Theater?

Charlotte Salomon is een jonge Joodse vrouw in het Berlijn van de jaren dertig. Ze groeit op in een omgeving vol muziek, kunst en cultuur, en studeert aan de kunstacademie. In 1939 vlucht ze voor de nazi's naar Zuid-Frankrijk waar ze bij haar grootouders verblijft. Daar maakt ze een, voor die tijd, bijzonder multimediaal kunstwerk dat bestaat uit bijna 800 gouaches. Salomon wordt in 1943 in Auschwitz vermoord. Ze is dan 26. In 1947 vinden haar ouders het kunstwerk, Leven? Of Theater? en publiceren het. Het werk spreekt tot de verbeelding van velen en wordt wereldberoemd.

Berlijn & film

Salomons thuisstad Berlijn was een centrum van artistieke creativiteit waar het - toen relatief nieuwe - medium van film op vele manieren werd verkend. Regisseurs en scenaristen schiepen verhalen en beelden in uitzonderlijke en nieuwe vormen. In de filmtheaters ervoer het publiek een nieuwe wereld, vol visuele prikkels en ervaringen. Ook Charlotte ging graag naar de bioscoop. De invloed hiervan resoneert op vele manieren in Leven? of Theater?. Het werk lijkt sterk op een storyboard voor een film. Zo maakt ze gebruik van flashbacks en doen tussenbladen denken aan tussentitels in stomme films uit de jaren 20 & 30.

Nieuw licht

Charlotte Salomon in Close up werpt nieuw licht op het werk van Salomon. Door filmbeelden uit die tijd te combineren met gouaches uit het kunstwerk, word je uitgenodigd mee te kijken naar de invloed van film uit vooroorlogs Berlijn op Salomons unieke artistieke nalatenschap. Over Charlotte SalomonCharlotte Salomon (1917-1943) groeide op in een bourgeois Duits-Joods milieu in Berlijn. Daar leefde ze als jong meisje relatief onbezorgd tot de nationaalsocialistische machtsovername in 1933. Desondanks voltooide ze nagenoeg een opleiding aan de kunstacademie. In januari 1939 ontvluchtte Charlotte Berlijn en reisde naar haar grootouders in Zuid-Frankrijk, die nazi-Duitsland al in 1933 verlaten hadden. In 1940, na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, pleegde haar grootmoeder zelfmoord. Toen pas werd Charlotte verteld dat ook haar moeder in 1926 een einde aan haar leven had gemaakt.