Belangrijke ervaring voor jonge musici
Het Concertgebouw presenteert steeds meer jeugdorkesten in de programmering van de VriendenLoterij ZomerConcerten. Dit jaar staan er in juli en augustus in totaal acht jeugdorkesten geprogrammeerd. Algemeen directeur Simon Reinink:
'Optredens van jeugdorkesten zijn steevast een indrukwekkende ervaring. Zowel voor het publiek als voor de musici die een onvergetelijke ervaring opdoen. Om deze reden zijn er iedere zomer tal van jeugdorkesten uit diverse werelddelen die bij ons optreden. Veel van deze musici treden op latere leeftijd toe in de toporkesten.'
De weg naar Het Concertgebouw
Bijna alle jeugdorkest werken met audities waarbij de jonge musici een aantal fragmenten moeten uitvoeren voor een auditiecommissie. Hierna volgt een selectie die de basis vormt voor het orkest. De jeugdorkesten verschillen in samenstelling qua leeftijd en nationaliteiten; zo is het Jeugdorkest Nederland voor 13 tot 20-jarigen en het European Union Youth Orchestra voor conservatoriumstudenten uit de Europese Unie. Na de selectie volgt een intense repetitietijd en een tournee langs meerdere concertzalen. Een concert in Het Concertgebouw vormt vaak het sluitstuk of één van hoogtepunten van de zomertournee.
2 augustus - America's finest in het National Youth Orchestra of the USA met Mahler 5
Voor de derde keer doet het National Youth Orchestra of the United States of America Het Concertgebouw aan. Het orkest pakt groot uit met Mahlers Vijfde symfonie onder leiding van de Britse dirigent Daniel Harding. Voor de pauze soleert Alisa Weilerstein in Elgars geliefde Celloconcert.
5 augustus - Nederlands toptalent in Jeugdorkest Nederland met winnaar Koningin Elisabethwedstrijd in Dvořáks Celloconcert
Dirigent Jurjen Hempel staat al meer dan 20 jaar voor het Jeugdorkest Nederland, bestaande uit 's lands grootste muzikale talenten in de leeftijd van 13 tot 20 jaar. Dit jaar brengt hij op 5 augustus met zijn orkest Rachmaninoffs meeslepende Derde symfonie en het Celloconcert van Dvořák met Victor Julien-Laferrière als solist. Tot slot een muzikale verrassing: een nieuwe compositie van de 27-jarige Xavier van de Poll.
13 augustus - Chineke! Junior Orchestra & Glass Marcano
Na de doorbraak van het Chineke! Orchestra, 's werelds eerste orkest dat exclusief van kleur was, volgde de junior-editie.
Dirigent Glass Marcano (26 jaar) brak door met het winnen van de orkestprijs van het La Maestra Concours in Parijs. De Venezuelaanse dirigeert op 13 augustus één van de symfonieën die ze als tienjarige al uit het hoofd leerde: Tsjaikovski's Vierde.
16 augustus - Het Nationaal Jeugdorkest in Strauss en Mahler
Maar liefst zes hoornisten zijn nodig voor Richard Strauss' klankgedicht Don Juan, gespeeld door het Nationaal Jeugdorkest van Nederland op 16 augustus. Dirigent Alexander Shelley leidt ook de Vier letzte Lieder van Strauss, met sopraan Annemarie Kremer, en Mahlers geliefde zomerse Vierde symfonie.
Laetitia Gerards soleert in het slotdeel, dat het 'hemelse leven' bezingt.
18 augustus - Concertgebouworkest Young in Dvořáks Negende, Isabelle Faust speelt Beethoven
Jonge musici van 14 tot en met 17 jaar spelen de muziek van de nieuwe wereld: Dvořáks Negende symfonie. Concertgebouworkest Young, geleid door Gustavo Gimeno, ontvangt Isabelle Faust in Beethovens melodieuze Vioolconcert. Lees meer over dit project op de website van het Concertgebouworkest.
26 augustus - European Union Youth Orchestra voor de 30ste keer in Het Concertgebouw
Alleen de beste van de beste Europese jonge musici zitten in het EUYO, aldus de Deutsche Welle. De Italiaanse gastdirigent Gianandrea Noseda leidt het 111-koppige orkest in Stravinsky's Le sacre du printemps. Van de Britse componist Hannah Kendall klinkt de Nederlandse première van Nexus. Prinses Beatrix is als beschermvrouwe aanwezig bij het concert.
30 augustus - Herbert Blomstedt (95) en Gustav Mahler Jugendorchester (gemiddeld 20)
De 95-jarige Herbert Blomstedt leidt de gemiddeld 20-jarige musici van het Gustav Mahler Jugendorchester in Bruckners Zevende symfonie. Elk jaar worden uit duizenden jongeren uit heel Europa de meest talentvolle gekozen voor dit rondreizende orkest, dat ook al eerder memorabele concerten beleefde met Herbert Blomstedt. In de Zevende symfonie kijken we met Bruckners wijde blik, zei Blomstedt in een interview. 'De lange lijnen in zijn muziek zijn zoals de bergketens in St. Florian. Lange bewegingen, op en neer, met dramatische kloven.'