AMSTERDAM - Minder inschrijvingen, uitval van studenten, hogere loonkosten en vaste lasten drukken op de begroting van de Hogeschool van Amsterdam. Tot 2028 raken zo’n vijfhonderd personeelsleden en freelancers hun baan kwijt. Mogelijk verdwijnen sommige opleidingen.
Afgelopen jaren ontving de HvA 27 miljoen euro van het Rijk om leerachterstanden weg te werken en het welzijn van studenten te verbeteren. Najaar 2023 bleek dat veel studenten zich niet opnieuw inschreven voor hun opleiding. Faculteiten verloren hierdoor veel geld.
Vorig jaar stemde de centrale medezeggenschapsraad (CMR) in met de begroting van het CvB (College van Bestuur). Die noemde de bezuinigen ‘niet altijd even makkelijk en op sommige plekken echt pijnlijk.’
In een gisteren gepubliceerd interview met HvA-krant Hvana denkt CvB-voorzitter Jopie Nooren voorlopig nog niet aan gedwongen ontslagen, al staat vast dat van honderden tijdelijke of externe medewerkers het contract niet wordt verlengd. Hoewel de HvA het volgens Nooren ‘overal vandaan moet halen’, is de hogeschool financieel gezond.
Verwachting is dat komende jaren minder studenten zich aanmelden. De HvA moet daarom - en door minder beschikbaar geld van Den Haag - blijven bezuinigen.