Houthavens en Heren2
Ten westen van het Centraal Station, vlakbij de Spaarndammerbuurt en aan de oevers van het IJ, liggen de Houthavens. Oorspronkelijk handelshavens waar hout uit Scandinavië, Afrika, Azië en Rusland werd opgeslagen, nu dé nieuwe buurt van Amsterdam. Zo’n twintig jaar geleden gaf Heren2, een vastgoedbedrijf dat gespecialiseerd is in de herontwikkeling van grote, stedelijke gebieden, door de bouw van kantoren en woningen een nieuwe impuls aan dit havengebied. Vanuit de wens tot optimalisatie en vergroening van de openbare ruimte wordt nu op initiatief van Heren2 een braakliggend perceel aan de Minervahavenweg omgevormd tot een gemeenschapstuin. Samen met Boomkwekerij Ebben en Erwin Stam Tuinstudio is een tienjarig plan ontwikkeld voor een groene oase binnen het publieke domein: Houthavens Botanique.
Boomkwekerij Ebben en Erwin StamTuinstudio
Dirk Ebben van Boomkwekerij Ebben heeft een duidelijke visie op groenbeleving: “We brengen mensen graag in verbinding met de natuur en werken aan een wereld waarin ieders leefklimaat is omgeven door impact-makend groen.” Voor tuinontwerper Erwin Stam zorgt de ultieme buitenruimte voor verdieping en verrijking: “Ik wil dat er rust is, dat je je er prettig voelt. Dat je er even uit bent, dat je alles vergeet. Dat je snapt dat een tuin je heelt. Een goede buitenleefruimte moet verlichting kunnen bieden, op alle fronten.” Vanuit een gezamenlijk gedeelde visie dat een balans tussen groen en stenen bijdraagt aan het welzijn van de mens, creëerden Ebben en Stam al diverse projecten. Met Houthavens Botanique willen zij, net als Heren2, kwaliteit geven aan de publieke ruimte.
Houthavens Botanique
Op de plek waar vroeger boten aanmeerden en hout werd doorverkocht, is nu een nieuw zaadje geplant: Houthavens Botanique. Deze naam verwijst zowel naar de historie van de locatie als naar de term ‘botanie’, die afgeleid is van het Oudgrieks en letterlijk ‘voeden’ betekent. In de Houthavens wordt het symbolisch uitgelegd: hier betekent het ‘inspireren’. Buiten zijn, te midden van ontluikende bloemen en weelderige planten, omringd door wiegende bomen, gehuld in zon of schaduw, gestreeld door de wind en luisterend naar het kabbelende water en het gekwetter van vogels: Houthavens Botanique is de plaats om even stil te staan, te aarden en nieuwe energie op te doen. Een ontmoetingsplek met anderen, maar vooral met jezelf.
Concept en storytelling
Naar voorbeeld van pocketparken in New York en Parijs is Houthavens Botanique een compacte groene stek in een stedelijke omgeving, maar met een grote impact op de buurt. Houthavens Botanique wil de komende tien jaar echter meer zijn dan een collectieve tuin met aandacht voor klimaat, duurzaamheid en biodiversiteit. Dit eigentijdse park wil eveneens een inspirerende verbinding tussen natuur en kunst tot stand brengen. De muurschildering van het Berlijnse kunstenaarscollectief Innerfields geeft daarvoor al de eerste aanzet. Vanuit het speciaal ontworpen parkmeubilair of al slenterend over de paden kan over een paar maanden ook genoten worden van uiteenlopende en laagdrempelige artistieke (pop-up)initiatieven. Deze kleinschalige creatieve inventies (expo, muziek, picknick) benadrukken het multifunctionele en sociaal-educatieve karakter van Houthavens Botanique, dat in de toekomst als voorloper kan dienen voor vergelijkbare projecten in de Amsterdamse openbare ruimte. Samen met Karin van Lieverloo van KaaT | Kunst & teksT wordt het nieuwe verhaal van de plek vormgegeven.
Boomfeestdag 22 november 2024
De officiële opening van Houthavens Botanique zal plaatsvinden in de zomer van 2025. Maar eerst moet het groen gaan groeien! In het kader van Boomfeestdag 2024 wordt daarom op 22 november aanstaande om 14.45 uur de allereerste boom geplant samen met kinderen van BSO Houthaven van Combiwel voor Kinderen. Precies in het midden van het ontwerp voor Houthavens Botanique komt een eik te staan, symbool voor kracht en moed en boom van de toekomst. Door een nieuwe generatie te betrekken bij de feestelijke start, hoopt Houthavens Botanique een bijdrage te kunnen leveren aan de transitie naar een meer duurzame en gezonde samenleving waarin groenbeleving essentieel is.