AMSTERDAM – Op 4 mei staat het Joods Cultureel Kwartier jaarlijks in de Hollandsche Schouwburg stil bij de Nationale Dodenherdenking. Deze gedenkplaats is tot begin 2024 voor renovatie gesloten, maar opent op 4 mei voor één avond de deuren. Het voormalige theater is een belangrijke plaats van herinnering en herdenking: tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de nazi’s dit gebouw als verzamel- en deportatieplaats van Joden.

De herdenking
Tijdens de herdenking spreekt Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier. “Door daar te herdenken waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld, wint 4 mei voor mij aan betekenis. Ik vind het daarom bijzonder dat we, ondanks de renovatie, bijeen kunnen komen op deze betekenisvolle plaats: de Hollandsche Schouwburg”, aldus Schrijver.

IVKO-leerling Pieter Kruithof draagt een zelfgeschreven gedicht voor. Violist Oene van Geel en accordeonist Erica Rozendaal verzorgen muziek. Het Jizkor en Kaddisj, gezegd door chazan Daniel ten Brink, zijn onderdeel van het programma. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus leggen vertegenwoordigers van het Joods Politie Netwerk een krans. Annemiek Gringold, conservator Sjoa en projectleider van het Nationaal Holocaustmuseum, treedt op als ceremoniemeester.

Renovatie
De afgelopen maanden is de Hollandsche Schouwburg gerenoveerd. Van de gevel zijn 29 oude verflagen verwijderd en op de bovenverdieping zijn educatieruimtes gerealiseerd. De komende maanden wordt de gedenkplaats verder ingericht.

De Hollandsche Schouwburg is en blijft een plek van herdenking. Een introductiefilm en audiotour met de persoonlijke verhalen van slachtoffers en overlevenden van de Sjoa bieden bezoekers straks context over de geschiedenis van het gebouw. Begin 2024 heropent de gedenkplaats, tegelijkertijd met het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum aan de overkant van de straat.

Nationale Dodenherdenking in de Hollandsche Schouwburg, 4 mei om 19.30 uur (inloop 19.00 uur). Plantage Middenlaan 24, Amsterdam.

Het Joods Cultureel Kwartier organiseert de herdenking namens de Plantage-Weesperbuurtvereniging, Vereniging Vrienden van de Plantage en IVKO (Individueel Voortgezet en Kunstzinnig Onderwijs).