AMSTERDAM - Deze week /weken hebben vertegenwoordigers van de DNB(De Nederlandsche Bank) gesprekken met Nederlandse banken over o.a. het onderwerp ‘bankkosten en stichtingen en verenigingen’.
Het is normaal dat men geld betaald voor kosten bij een bank. Maar wat als het om stichtingen met maatschappelijke doelen gaat? Wie iets doet in een stichting of vereniging weet dat de kosten van een bank niet mis zijn. Toch meldden diverse banken op hun website dat zij ‘voor maatschappelijke doelen gaan’…maar vergeten de banken wellicht hun bijzondere klanten, de stichtingen en/of verenigingen, die zich voor de maatschappij inzetten en bij hen een rekening hebben?
Het is niet echt bekend dat men naar de DNB een mail kan sturen en daar melden wat men ‘wantoestanden’ en of ‘niet-maatschappelijk’ vindt in het betalingsverkeer en de kosten van banken.
Men kan als bestuurder per bank op hun website kijken welke kosten de bank in kwestie voor een rekening van een stichting of vereniging hanteert. Is dat genoeg? Er schijnt namelijk ook contractvrijheid te zijn(er kan onderhandeld worden per rekeninghouder met de bank). Maar dat wordt vaak niet ingezet(onbekend) of gehonoreerd. En het ‘even vragen’ bij de bank is er ook niet bij: men kan amper bij banken ‘langsgaan’ voor een gesprekje.
Voor veel activiteiten is een stichting of vereniging nodig, bijvoorbeeld om subsidies te krijgen. Het gevaar bestaat dat doordat bankkosten zo hoog zijn voor kleine stichtingen, dat daardoor de stichting de bankrekening opzegt. Soms is namelijk per jaar de inkomsten van een stichting die niet altijd een evenement organiseert, minder dan de bankkosten! Dus dan gaat het saldo van een stichting in de min. Of een kleine subsidie gaat plots voor de helft op aan bankkosten!
Maar als een stichting zonder rekening, dan wel een subsidie krijgt .. wordt die op een persoonlijke rekening gestort van een bestuurslid (als men daar akkoord meegaat). Dat is niet handig, onduidelijk en zou zelfs de verleiding groter maken voor misbruik! Dit kan voorkomen worden als het geld wel altijd op de rekening van de stichting gestort wordt(extra ingebouwde controles). Daarom is het belangrijk om lage bankkosten voor kleine stichtingen te hebben(- stichtingen hebben geen leden, dus geen vaste inkomsten door contributie zoals verenigingen).
Deze weken is een belangrijk moment, de besprekingen over dit onderwerp lopen, maar ook daarna is het van belang dat de DNB inzicht heeft. Hoe meer opmerkingen en klachten, hoe duidelijker het probleem naar voren komt bij besprekingen over dit sociale onderwerp over bankkosten van stichtingen en verenigingen, met de banken.
Wie vindt dat banken meer ruimte moeten geven voor bijvoorbeeld extra flexibele bankkostenafspraken voor maatschappelijke stichtingen en/of verenigingen, kan een kort mailtje sturen aan de DNB(info@dnb.nl.)