AMSTERDAM - Het Concertgebouw in Amsterdam heeft het internationaal erkende Green Key Gold-certificaat ontvangen. Tegelijkertijd kondigt Het Concertgebouw de installatie van twee speciale warmtepompen aan. Hiermee zal het gasverbruik van de concertzaal met 50% afnemen. Met dit keurmerk wordt bevestigd dat de concertzaal meer doet op het gebied van duurzaamheid dan wettelijk vereist.
Simon Reinink en Gea Zantinge, algemeen en zakelijk directeur van Het Concertgebouw, ontvingen het certificaat uit handen van Erik van Dijk, directeur van Green Key Nederland. Het Concertgebouw sluit zich hiermee aan bij andere culturele instellingen zoals Amare, DeLaMar Theater en PHIL Haarlem.
Gea Zantinge, zakelijk directeur: ‘Het Concertgebouw heeft verduurzaming van het gebouw, organisatie en activiteiten tot een strategisch doel gemaakt. Het is van groot belang dat het prachtige gebouw doorgegeven kan worden aan volgende generaties. Het verkrijgen van de Green Key toont aan dat we serieus werk maken van onze strategische ambities.’
De bredere waardering door Green Key beoordeelt een organisatie als Het Concertgebouw over de volle breedte van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Hierin worden naast klassieke duurzaamheidspunten zoals stroom-, gas- en waterverbruik ook bijvoorbeeld het personeelsbeleid, inkoopbeleid en de programmering meegenomen.
De laatste tien jaar zette de organisatie al veel kleine en grote stappen op deze gebieden. Zo is nagenoeg alle verlichting vervangen door LED, zijn er overal bruiswaterinstallaties en wordt koffiedrab hergebruikt als mest voor het kweken van paddenstoelen, die vervolgens worden verwerkt tot bitterballen. In de tuin van Het Concertgebouw, verborgen tussen de bebouwing achter de concertzaal, bevindt zich onder andere een insectenhotel, en een moestuin voor de eigen keuken.
Warmtepompen zorgen voor 50% minder gasverbruik
Deze zomer zal Het Concertgebouw twee nieuwe warmtepompen installeren. Deze installatie vervangt het oude koelsysteem van het monumentale gebouw. De nieuwe warmtepompen kunnen de zaal niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Dit zal leiden tot een besparing van maar liefst 63.000 kubieke meter gas per jaar, vergelijkbaar met het jaarlijkse gasverbruik van 53 huishoudens. De nieuwe installatie zorgt echter wel voor een hoger stroomverbruik. Tegelijkertijd is Het Concertgebouw met deze nieuwe installatie goed voorbereid op steeds warmere zomers, waarin op sommige dagen zeer hoge temperaturen kunnen worden bereikt.
Laurien van Straalen, coördinator gebouwbeheer, facility en techniek, en haar collega Florien Moll zetten zich actief in om duurzaamheid in de organisatie te integreren. “We wilden graag een bredere aanpak voor onze duurzaamheidsdoelen. Green Key bleek de perfecte keuze vanwege het praktische en toepasbare karakter van de duurzaamheidscriteria,” aldus Van Straalen.
Het behalen van het certificaat betekent geen eindpunt voor Het Concertgebouw. Integendeel, toekomstige plannen omvatten onder andere het integreren van kunstmatige intelligentie in het ventilatiesysteem en het duurzaam vernieuwen van de Artiestenfoyer en de Kleine Zaal.
Het Concertgebouw zal jaarlijks geëvalueerd worden om haar vooruitgang te meten en te blijven verbeteren. "Dit certificaat helpt ons om continu scherp te blijven en duurzaamheid nog steviger in onze organisatie te verankeren,” besluit Van Straalen.
De VriendenLoterij steunt Het Concertgebouw bij de verduurzaming. De jaarlijkse bijdrage van de VriendenLoterij wordt onder meer ingezet voor investeringen in duurzame maatregelen binnen Het Concertgebouw.