AMSTERDAM - Als haar autobiografie The Happy Hooker in 1971 verschijnt, wordt Xaviera Hollander (81) wereldberoemd. Van het baanbrekende, meermaals vertaalde en overal ter wereld omstreden boek zijn naar schatting 15 tot 20 miljoen exemplaren verkocht. Zelf vindt ze Kind Af , waarin ze de innige band met haar ouders beschrijft, haar beste boek. De vorig jaar verschenen serie Walk Talk gaat over jong zijn, zoeken naar de ware liefde en ouder worden.


De eerste twee jaar van haar leven zit Hollander, op 4 juni 1943 geboren als Vera de Vries, met haar moeder in een jappenkamp vlak bij haar geboortestad Soerabaja. De Japanners houden vader Mick, een gerespecteerde huisarts, elders vast. Het voelt wrang dat het gedwongen verblijf in het kamp waarschijnlijk levensreddend is. In Europa was de kans groot dat de nazi’s het gezin hadden omgebracht. De zware tijd in Indonesië tekent de rest van Vera’s leven. Door het opgelopen trauma heeft ze jarenlang angst om in het donker te slapen. Het licht uitdoen is een uitstekende manier om haar wakker te maken.

Na de Tweede Wereldoorlog keert het jonge gezin terug naar Amsterdam, waar een kille ontvangst wacht. Herinneringen aan de verschrikkingen in het jappenkamp worden diep weggestopt. Haar vader is zijn huisartspraktijk kwijt en moet opnieuw beginnen. Moeder Germaine, een voormalig mannequin, staat haar man bij waar ze kan. Voor Vera is ze een strenge, maar liefdevolle moeder. Haar dochter blijkt een goed leerling die van rebelleren houdt. Tijdens boswandelingen luistert ze graag de gesprekken af tussen haar vader en zijn vriend, schrijver Simon Vestdijk. Nog liever praat ze mee, pretendeert alles wat ze bespreken te begrijpen.

Op het Barlaeus Gymnasium is Vera mondig, ze schrijft voor de schoolkrant, kleedt zich gewaagder dan haar klasgenotes (durven) en wordt vaak ‘Xie’ genoemd. Ze doopt het om in Xaviera. Haar escapades met jongens zijn wild, haar eerste, echte vriendje heeft ze pas op haar zeventiende. Xaviera wint de door een uitzendbureau georganiseerde wedstrijd ‘beste secretaresse van Nederland’ en krijgt daardoor van presentator Willem Duys de bijnaam ‘Miss Tik’. De tomeloos energieke, onrustige Hollander kijkt dan al over de grens, ze verveelt zich in Amsterdam en vertrekt naar haar oudere halfzus in Johannesburg. Ze hebben dezelfde vader. Xaviera is snel uitgekeken in het stijve, oerconservatieve Zuid-Afrika met apartheidsregime. Ze volgt een man die haar gouden bergen belooft naar New-York. Eenmaal daar blijken dromen bedrog. De relatie strandt, Xaviera blijft in New York en werkt als secretaresse bij de VN.

Ondanks dat ze in een wereldstad leeft, vindt ze niet de ware liefde. Xaviera geniet van het vrijgezellenbestaan en ontmoet een door de wol geverfde New-Yorkse die haar voorrekent hoeveel ze kan verdienen als ze zich laat betalen door de tegenpartij. Het blijkt een win-win situatie. Haar honger naar seks is gestild en de klanten die haar inhuren behandelen haar beter dan de voorheen niet betalende mannen. Xaviera heeft een goed gevoel voor ondernemen en organiseren en kan creatief denken. Van de madame met de grootste klantenkring koopt ze het adresboekje als die met pensioen gaat. Ze ontvangt haar klanten in een appartement waar de sfeer suggereert dat het een (erotisch) feest bij iemand thuis is. Een formule die ook aanslaat bij de notabelen van het land. Schrijver Robin Moore maakt opnames van gesprekken met Xaviera en stelt voor dat zijn collega Yvonne Dunleavy haar verhaal uitwerkt tot een boek. Een paar maanden later verschijnt The Happy Hooker.

Keerzijde van het succes dat ze met het boek heeft, is dat sommige notabelen zich in het verhaal herkennen en dat hoog opnemen. Het leidt tot een uitzetting. De VS neemt er geen genoegen mee dat ze uitwijkt naar Canada, voert grote druk uit dat haar ook daar de deur wordt gewezen. Kind Af beschrijft hoe Xaviera in dezelfde periode haar baby verliest, niet meer zwanger kan raken en onvoorwaardelijke steun van haar moeder krijgt. Na het overlijden van haar vader wordt de band tussen moeder en dochter nog hechter, Kind Af volgt hun intensieve contact tot het overlijden van Germaine in 1999. Steeds onderzoekt Xaviera hun relatie. Achteraf vermoedt ze verliefd op haar moeder te zijn geweest. Grootste geschenk dat Kind Af haar bracht, is haar echtgenoot Philip met wie ze al lang erg gelukkig is en een Bed en Breakfast runt.

Ruim 35 jaar was Hollander de koningin van het legendarische, onderzoekende, provocerende en vooruitstrevende mannenblad Penthouse, dat tijdens de hoogtijdagen in meer dan vijftien landen eigen uitgaven had. Zelfs in het christelijke Zuid-Afrika, waar Hollander eerder wegvluchtte. In Call me Madam vertrouwden lezers haar bedgeheimen en wensen toe of vroegen om advies. Opmerkelijk is dat de Amerikaanse editie van Penthouse vooral door vrouwen werd gemaakt. Oprichter en hoofdredacteur Bob Guccione vond dat die beter kunnen bepalen wat mannen willen.

Minder bekend is dat Xaviera van theater houdt. Jarenlang reisde ze daarvoor naar Edinburgh en hield thuis of op locatie theaterdiners. Tot 2016 woonde ze deels in Spanje, door lichamelijke beperkingen is ze tegenwoordig permanent in Nederland en veel aan huis gebonden. Daarom haalt ze de wereld in huis, de meest uiteenlopende nationaliteiten verblijven in haar bed en breakfast The Happy House. Geen dag gaat voorbij zonder bezoek, regelmatig praat ze haar vriendenkring in korte telefoongesprekken of met e-mails bij. Liefst brengt ze haar vrienden bij elkaar. Hierin neemt ze graag een leidende rol, wat soms op de lachspieren van haar omgeving werkt of tot lichte ergernis leidt. Thuis midden in de wereld staan, haar huwelijk met Philip en het schrijven houden haar op de been. De vele foto’s en kunst aan de muren in het warme interieur van haar huis halen herinneringen op aan oude tijden die in Xaviera nog altijd voortleven.

Zie ook: https://www.xavierahollander.com/shop/books-dvd-s-and-cd-s.html