Van wie zijn de Wallen? “Van ons allemaal”, zo zegt Mariska Majoor, organisator van de demonstratie. “Natuurlijk, het is belangrijk dat de mensen die er wonen en overlast ervaren worden gehoord. Wonen op de Wallen is niet altijd even relaxed. Maar problemen zijn er om opgelost te worden. Op de Wallen wordt van oudsher gewerkt, gewoond, gewipt en gebeden. Elke groep hoort erbij en heeft hier bestaansrecht. Je moet er samen uitkomen en dat is wat we nu meer dan ooit willen uitdragen.”
De hoofdgroep van de stoet bestaat uit sekswerkers en gaat begeleid door een drumband van start op het Oudekerksplein. Op de Oudezijds Achterburgwal pikken ze een tweede groep op van wallenbewoners en ondernemers. Vervolgens lopen ze naar de Nieuwmarkt waar een derde groep staat te wachten, dit zijn bezoekers van de Wallen en bewonersgroepen uit andere stadsdelen die strijden tegen de komst van een erotisch centrum. De sekswerkers willen hun raambordelen op de Wallen behouden, in de rest van de stad wíllen ze geen bordelen. En dus strijden ze hier samen.
Wallenbewoonster Christina is er ook bij. Ze woont sinds een jaar in de buurt. “Ik kan hier mezelf zijn”, zo zegt ze. “Het is net een dorp. Tijdens de eerste 20 meter vanaf mijn voordeur kom ik alleen bekenden tegen. Ik maak een praatje met een winkelier en zwaai naar de sekswerkers die bijna tegenover mijn huis achter het raam staan. Ik voel me hier veiliger dan waar ook. Behalve in het weekend. Laatst kwam ik op zaterdagnacht een beetje aangeschoten thuis na een feestje. Normaal gesproken is het hier dan druk maar nu was het zo donker en stil. Er stonden alleen een paar drugsdealers op de hoek. Dat is het gevolg van de nieuwe sluitingstijden voor raambordelen en horeca. Ik ben het daar niet mee eens.”
Bij aankomst op het Waterlooplein wordt in afwachting van de gemeenteraadsleden die een manifest krijgen aangeboden, het lied ‘Geef mij maar Amsterdam’ gezongen.
Er zijn in alle drie de groepen diverse mensen aanwezig om pers te woord te staan.
Start hoofdgroep vanaf het Oudekerksplein (bij het standbeeld Belle): 18.00 uur
Aankomst Stopera: ongeveer 18.45 uur
Route: Oudekerksplein - Oude Kennissteeg – Oudezijds Achterburgwal - Monnikenstraat – Nieuwmarkt – Sint Antoniebreestraat - Waterlooplein – Stopera