Brandsteder, geboren op de Henrick de Keijserstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp, verhuist als hij zeven is naar Bussum en groeit daar op. Tijdens zijn jeugd speelt hij cabaret, theater én synthesizer. Hij is een groot liefhebber van motoren en voetbal, wordt later penningmeester bij Ajax. Zijn vader zat ook in het bestuur van de club.
Eind jaren ’60 verschijnt zijn cabaretgroep op tv. Brandsteder studeert even aan Universiteit Nijenrode, is een paar jaar plugger en wordt zomer ’73 dj bij de TROS. In ’77 stapt hij op na een conflict met de programmaleiding. Een jaar later ontdekt producent en programmamaker Ivo Niehe hem op de Firato, waar Brandsteder op de Sony-stand van zijn vader een show geeft. Op tv breekt hij door met de Showbizzquiz, die hij tot 1986 presenteert. Tussen 1979 en 1980 is Brandsteder echtgenoot van voormalig Luv’-zangeres en tv-persoonlijkheid Patty Brard. Eind november 1983 huwt hij Yvonne Baggen met wie hij tot zijn overlijden getrouwd is. Het echtpaar krijgt twee zoons. Lente 1984 is Brandsteder gastheer als drie van de vijf acteurs van de razend populaire Amerikaanse tv-serie The A-team naar Nederland komen. Tijdens een speciaal ingelaste, door Brandsteder gepresenteerde uitzending mogen kinderen vragen aan het drietal stellen.
De begin 1987 door Brandsteder gepresenteerde interactieve quiz Moordspel heeft maar één seizoen van zes afleveringen. Onbedoeld en onterecht ontstaat controverse over het programma waarin een panel van BN’ers en de kijkers thuis een fictieve moord in een toneelspel proberen op te lossen. Eén van de acteurs overlijdt kort na de eerste aflevering aan een hartaanval. Het journaal toont beelden van de acteur in een scene waarin hij het dodelijk slachtoffer is. Het publiek denkt dat de acteur slachtoffer is van het programma en houdt de tv-producenten hiervoor verantwoordelijk.
Najaar ’87 wordt Ron’s Honeymoonquiz een groot succes. De glamoureuze show verhuist mee als Brandsteder in 1989 overstapt naar RTL 4, dan nog RTL Véronique. Aanvankelijk zouden de presentator, de show en de TROS deel worden van het door tv-producent Joop van den Ende opgerichte TV10, waar op het allerlaatst de stekker uit wordt getrokken. Van den Ende durft de U-bochtconstructie (in dit geval uitzenden vanuit het buitenland niet aan) en rekent erop dat (toenmalig) minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur Eelco Brinkman, voorstander van commerciële tv, zijn zender toelaat. Probleem is dat Brinkmans eigen partij het CDA de zender tegenhoudt.
Bij RTL 4 is Brandsteder ook panellid in Wie ben ik, een remake van het in de jaren ’80 zeer goed bekeken Babbelonië. De bedenkers van de eerste versie, Jan Meulendijks en Bart Schuil nemen ondanks hun onvrede over de opvolger geen juridische stappen. Van 1997 tot 2007 presenteert Brandsteder Laat ze maar lachen, een programma vol grappige videofragmenten en bloopers. Samen met Sylvana Simons vormt hij in 2005 een presentatieduo bij Dancing with the Stars.
Brandsteder speelde rechercheur Vledder in de film Moord in Extase uit 1984 en nam een paar singles op. Hoewel hij geen zangtalent had, was zijn zware, vaderlijk klinkende stem zeer geschikt voor het nummer Dokter Bernard dat hij samen met Bonnie St. Claire inzong.
Vanaf 2010 werkt Brandsteder bij Omroep MAX, waar hij radio- en tv-programma’s maakt. In 2015 stopt hij met tv-werk. Vier jaar later vertelt hij aan De Telegraaf zijn oude vak niet te missen omdat zijn succesvolle programma’s in een andere tijd zijn opgenomen. ‘Vroeger hadden we drie dagen om een show op te nemen, nu zijn dat er drie op een dag. Er moet meer gedaan worden met minder budget, ze vechten elkaar de tent uit.’
Brandsteder werkte decennialang samen met komiek André van Duin. Ze verschenen in elkaars programma’s, maakten die ook samen en deden revues met de meer erudiete Brandsteder als aangever. De twee waren goed bevriend. In het Algemeen Dagblad omschrijft Van Duin Brandsteder als een man met een gebruiksaanwijzing met wie hij veel plezier had.
‘Hij was, een vrolijke, goedlachse presentator aan wie ik alleen maar goede herinneringen heb, een James Dean-achtige charmeur die mensen veroverde en veel meer was dan alleen een quizmaster.’ In een interview met het NRC in 1990 schrijft Brandsteder zichzelf geen bijzonder talent toe en denkt hij dat iedereen die op tv kan uitleggen hoe winterpenen erbij staan beroemd wordt. Twee jaar later geeft hij in het Algemeen Dagblad toe dat presenteren toch wel een vak is. Van Duin zag Brandsteder een paar maanden voor zijn overlijden tijdens een lunch. Net als toen hij in 2023 stopte met zijn werk voor de radio, liet hij zich nauwelijks uit over zijn gezondheid. Wel wist iedereen in zijn directe omgeving al langere tijd dat hij ziek was. Twee weken geleden belde Brandsteder zijn oude vriend en collega om afscheid te nemen.