AMSTERDAM - Vandaag gaat de commissie van Stadsdeel centrum over gelden uit het sociale basisplan: Geld voor allerlei goede projecten in centrum.
Soms begrijp je niet dat goede vrijwilligersprojecten ‘om zeep’ worden geholpen. Waarom moet een wijkcentrum als d’Oude Stadt “strijden” om zijn gelden? Is een wijkcentrum niet van alle tijden? En waarom zou een wijkcentrum niet onder een Amsterdams sociaal basisplan vallen? En anders is er niet een ander potje?
Stadsdeelbestuurder Lotte Terwel(PvdA) heeft haar stadsdeelcommissieleden daarover wat uit en wellicht voor te leggen. Wel of geen subsidie voor wijkcentrum d’Oude Stadt? Heeft dit wijkcentrum zich, na een diepe duw van Corona, nu goed naar boven gewerkt. Is 2 jaar geleden al het stadsdeel overruled door de Gemeenteraad in deze en kwam daar geld vrij. Stemden in 2021 genoeg mensen voor bij wedstrijd Centrum begroot om in 2022 ‘de huur betaald’ te krijgen. Nu heeft het wijkcentrum ook nog een gloednieuw hardwerkend bestuur.
Daardoor ontvangt het wijkcentrum d’Oude Stadt nu vele bezoekers, tot honderden per maand. En het betreffende wijkcentrum helpt o.a. eenzaamheid bij ouderen te verdrijven. Doet dit wijkcentrum vele dingen samen voor en door bewoners. Met en zonder de Gemeente. En dan nog zitten ze als wijkcentrum op de ‘wip’ qua subsidie-inkomsten!
Voorgeschiedenis: De Gemeente Amsterdam heeft zelf vele van haar panden (te goedkoop) verkocht. Dus zat het, wijkcentrum door toedoen van de UVA en onoplettendheid van de beheerders(zonder overleg) plots in het vorige pand met een huuropzegging. Het pand daar was namelijk plots verkocht en de wijkraad daar hoorde dit pas achteraf pas.. Toen moest men weg uit de Nieuwe Doelenstraat waar de huur ‘maar’ 15.000 euro per jaar kostte. Wat een misser is dat geweest. Nu houdt het wijkcentrum d’Oude Stadt haar zetel in een pand Kerkstraat dat nog een redelijke huur heeft, maar nog altijd 2x zoveel kost!
“Uitgerekend is dat de huidige huur omgeslagen per stadsdeelbewoner van Amsterdam Centrum minder dan 0.33 cent op jaarbasis pp zou kosten …!” zegt een van de bestuursleden van Wijkcentrum d’Oude Stadt. “En toch moeten wij als bestuur van het wijkcentrum heel hard werken en praten om geld voor 2023 en/of verder te krijgen! “
“Kwam er laatst geld terug bij de wedstrijd Centrum Begroot, is dat zonder overleg met bewoners in de algemene pot gegaan en kwam er een winnaar extra uit; en wordt er daardoor voor ruim 40.000 euro in een centrumbuurt ‘beter geveegd’. Dat geld had mooi voor onze huur kunnen worden gebruikt!” En “Soms lijkt het of binnenstadsbewoners andere rechten hebben dan als men in andere delen van de stad woont en dat is toch een rare zaak als je het over rechtsgelijkheid hebt”.
Meldde oud Minister Jet Bussemakers al in haar rapport, als voorzitter van de Raad van Toezicht voor Volksgezondheid en Samenleving, dat “buurten plekken nodig hebben”. Dan ga je toch hopen dat dat voor bewoners in de buurt ‘Amsterdam Centrum’ ook geldt….
Dit jaar bestaat het wijkcentrum d’Oude Stadt 65 jaar! “Welke 65 jarige mag met pensioen anno 2022 “ vragen de gebruikers zich af.
Vandaag, dinsdag 22 november 2022, zijn in de stadsdeelcommissie vergadering de inspreker(s) aan bod en daarna de stadsdeelcommissieleden; Vindt Centrumbestuurder Terwel en haar staf een potje met geld voor het wijkcentrum?