AMSTERDAM - Vooruitlopend op de Week van de Mediawijsheid presenteren Eye Filmmuseum en Schooltv.nl Wat kijk je nou? voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De door Wouter Sessink geregisseerde serie bestaat uit zes video’s vol film- en videofragmenten, muziek en effecten. Presentatrice Sosha Duysker laat zien wat beeldtaal is en hoe een filmmaker te werk gaat.

Iedereen kan tegenwoordig een eigen film maken en uploaden op het internet. Film heeft foto en tekst allang vervangen als belangrijkste online uitingsvorm. Toch hebben kinderen van nu vaak weinig kennis van beeldtaal. Met zaken als opbouw van een verhaallijn en videomanipulatie blijken ze nauwelijks bekend: wat is waar en wat is manipulatie of zelfs fake news?

Weten hoe beeld werkt
Videomakers zijn subjectief; ook zij gebruiken beeld om hun verhaal spannend te maken. Om dat te kunnen doorzien, moet je weten hoe video en film worden gemaakt.

De serie Wat kijk je nou? op Schooltv.nl kan je zien als een handleiding om films te kijken en te maken terwijl je je kennis van film verrijkt. Op Schooltv.nl kun je de video’s bekijken en vind je gratis lesmateriaal. Ook is er een interactieve ‘schoolplaat’ met doe-opdrachten voor in de klas, zoals een montage-opdracht en extra uitleg op een 360 graden filmset.

Week van de Mediawijsheid
Het project sluit aan bij het thema ‘mediawijsheid’ als onderdeel van de 21ste eeuwse vaardigheden. Tijdens de Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november 2019) staat ook MediaMasters weer op het programma. Dit is een serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media die overal in het land in de brugklas en bovenbouw wordt gespeeld. De game verwijst ook naar Wat kijk je nou?; door de montageopdracht te doen kunnen de leerlingen bits verdienen.

De videoserie is een initiatief van Eye Filmmuseum en de NTR. Regie: Wouter Sessink, producent: JVTV. De interactieve school plaat is geproduceerd door de NTR in samenwerking met Q42.

Eye Filmmuseum
Eye Filmmuseum is het enige museum voor film en de kunst van het bewegend beeld in Nederland. De collectie van Eye omvat meer dan 50.000 Nederlandse en internationale films en een veelvoud aan affiches, foto’s, filmapparatuur, boeken en persoonlijke archieven, waaronder de vermaarde Unesco-werelderfgoedcollectie van filmpionier Jean Desmet. Eye bewaart, restaureert en presenteert film; van klassiekers, kaskrakers en vroege avant-gardefilms tot en met de allernieuwste VR-experimenten. In het iconische gebouw aan het IJ organiseert Eye tentoonstellingen op het grensvlak van film en beeldende kunst en filmprogramma’s die licht werpen op de allervroegste filmgeschiedenis tot aan de meest actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Het filmmuseum toont film in al zijn diversiteit en promoot de Nederlandse film en filmcultuur in binnen- en buitenland. Ook stimuleert Eye het begrip van en de liefde voor film met educatieve programma’s in samenwerking met het onderwijs en de filmindustrie