AMSTERDAM - De Nationale Sportherdenking op 4 mei staat stil bij de duizenden slachtoffers, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen in het Nederlandse voetbal. Voormalig profvoetballer Evgeniy Levchenko legt een krans, evenals onder meer KNVB-voorzitter Just Spee, NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen en Klaas-Jan Huntelaar. Behalve deze plechtigheid bij het Olympisch Stadion is er ook een inhoudelijk programma en een concert over voetbal in de Tweede Wereldoorlog.
In de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden leden van voetbalclubs omgekomen. Op het KNVB- monument uit 1949 staan 2212 namen, maar na nieuw onderzoek zijn er inmiddels al meer dan 500 nieuwe slachtoffers gevonden. Het is aannemelijk dat er nog veel meer zijn, waarschijnlijk rond de 5000 slachtoffers in het Nederlandse voetbal: leden, bestuurders, scheidsrechters, officials, vrijwilligers, donateurs en supporters.
Op 4 mei worden deze omgekomen voetballers herdacht bij de traditionele Nationale Sportherdenking. Die bestaat uit drie onderdelen: het inhoudelijke programma vanaf 10.45 uur, de plechtigheid met kransleggingen bij het beeld van Prometheus vanaf 12.30 uur en een optreden van het Nachtlicht Ensemble over voetbal in de Tweede Wereldoorlog. De eerste twee programmaonderdelen worden uitgezonden via een livestream van RTV Amstelveen.
Inhoudelijk programma (besloten bijeenkomst)
Bij het ochtendprogramma worden verschillende onderwerpen besproken, vanaf 10.45 uur:
· Oranje in de oorlog: een presentatie van alle Nederlandse internationals die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
· De vergeten oorlogsslachtoffers van PSV: Joris Kaper heeft tijdens zijn onderzoek naar PSV in de Tweede Wereldoorlog nog onbekende namen van omgekomen clubleden gevonden.
· Surinaamse voetballers in het verzet: er zijn nog geen namen bekend van Surinaamse oorlogsslachtoffers in het Nederlandse voetbal, maar nieuw onderzoek toont dat die er wel degelijk zijn geweest.
· Voetballers in het Oranjehotel: zeventien vermoorde voetballers hebben in het Oranjehotel in Scheveningen gezeten. Deze informatie is zeer waardevol voor dit herinneringscentrum.
· De laatste kaart van Joop Schaap van ’t Gooi. De Joodse voetballer Joop Schaap gooide in zijn woonplaats Hilversum een kaartje uit de trein, die hem naar Auschwitz deporteerde. Het was zijn laatste levensteken.
· Voetbal in de klas. Voetbal is een geschikt onderwerp om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog door te geven aan de jongste generaties, zowel op school als bij de clubs zelf.
Toespraken en kransleggingen (openbaar toegankelijk)
De plechtigheid begint om 12.30 uur bij het beeld van Prometheus, het oorlogsmonument van de Nederlandse sport. Hier zijn toespraken van Anneke van Zanen (voorzitter NOC*NSF) en Simone Kukenheim (sportwethouder Amsterdam) en Evgeniy Levchenko (voormalig international Oekraïne en huidig voorzitter VVCS).
Bij de Nationale Sportherdenking worden traditioneel vijf kransen gelegd in de vorm van de olympische ringen. Hierbij zijn aanwezig Allard Broedelet (Bouwinvest), Carla de Groot (Olympisch Stadion), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Simone Kukenheim, Evgeniy Levchenko, gedeputeerde Jeroen Olthof, Tjapko Poppens (burgemeester Amstelveen), KNVB-voorzitter Just Spee en Anneke van Zanen.
Het Oorlogselftal (aanmelding vooraf gewenst)
De Nationale Sportherdenking wordt dit jaar afgesloten met een optreden van het Nachtlicht Ensemble, dat de concertreeks Het Oorlogselftal heeft gemaakt. Hierin worden in verschillende composities de levensverhalen verteld van voetballers in oorlogstijd, zoals Eddy Hamel van Ajax, Joop van der Heide van Feyenoord en Han Hollander, de stervoetbalverslaggever van de AVRO-radio.
Aanmelden
Aanmelden voor de openbare bijeenkomsten kan via
https://olympischstadion.nl/nl/nationalesportherdenking