AMSTERDAM - Op jezelf gaan wonen is een grote stap. Het is fijn als je soms terug kan vallen op je ouders of vrienden. Maar wat als dat sociale vangnet er niet is en je geen vertrouwde plek hebt om naar terug te keren? Kamers met Aandacht werkt in Amsterdam aan een pilottraject en zoekt particulieren die woonruimte willen verhuren, maar ook een steuntje in de rug bieden aan jongeren tussen 18 en 23 jaar met een achtergrond in jeugd- of pleegzorg. Zo worden de jongeren op weg geholpen naar zelfstandigheid en een kansrijke toekomst.

Amsterdam
In samenwerking met de gemeente, Levvel en andere zorgorganisaties worden initiatieven ondernomen om jongeren en particuliere verhuurders te matchen. Vorige week werd de allereerste huurovereenkomst getekend. Voor Vanessa (19) is dat een belangrijk moment: "Ik heb hier lang naar uitgekeken, sinds november zijn we hiermee bezig, ik ben er wel aan toe om op eigen benen te gaan staan." Verhuurders Joke Hellemans en Maarten Elink Schuurman hoorden van Kamers met Aandacht via een buurvrouw. Ze lieten zich informeren en besloten een kamer in hun huis beschikbaar te stellen: "De woningnood in de stad onder jongeren en studenten is groot, wij konden ruimte vrijmaken in ons huis en overwogen al een tijdje een kamer ter beschikking te stellen. Toen we van een buurvrouw hoorden dat een haar bekend meisje een Kamer met Aandacht zocht inspireerde dat ons, juist ook omdat het een kwetsbare jongere betreft. We maakten kennis, samen met haar begeleider, en zagen het wel zitten. Ook omdat de organisatie duidelijke voorwaarden stelt die verhuur safe maken." Vanessa en Joke en Maarten zijn zorgvuldig gematcht, hebben elkaar een paar keer ontmoet om kennis te maken en afspraken vast te leggen onder begeleiding van de coördinator van Kamers met Aandacht. De verhuizing staat voor maart gepland. Vanessa: "Ik ben blij met deze kamer en heb zin om er mijn thuis van te maken. Dat ik bij Joke en Maarten terechtkan met een vraag of ingewikkelde post, vind ik een fijn idee." Joke en Maarten zien uit naar haar komst: "Deze tussenstap gunnen we Vanessa van harte. Ze kan twee jaar huren, een jaar is zo om, dat vonden we voor haar te kort. Hoewel we vol vertrouwen zijn, is het ook spannend, omdat je niet precies weet hoe het zal gaan. We hebben aangegeven dat ze altijd bij ons kan binnenlopen voor een praatje, misschien dat we af en toe samen zullen eten, we houden dat open."

Kamers met Aandacht
Bianca van der Neut startte in 2019 Kamers met Aandacht om dak- en thuisloosheid onder jongeren tegen te gaan. Ze was werkzaam in de jeugdzorg en zag dat het regelmatig misging met jongeren die uitstroomden. De stap om op jezelf te wonen met weinig helpend netwerk is namelijk vaak te groot. Met Kamers met Aandacht is er ruimte voor een tussenstap op weg naar zelfstandigheid. De jongeren zijn gescreend en serieus met hun leven bezig. Bianca: "De jongere heeft voor minimaal 24 uur per week dagbesteding - een baan of opleiding - wast, kookt en betaalt de huur zelf. Elke jongere heeft in elk geval het eerste half jaar een eigen hulpverlener. Als de post te lang ongeopend blijft liggen of de gordijnen twee dagen niet open zijn geweest, kan deze ingeschakeld worden. Die gaat het gesprek met de jongere hierover aan. De verhuurder is voor de jongere een steuntje in de rug, om bij terecht te kunnen voor een vraag of om het hart even te luchten. Jongeren zijn op hun beurt vaak bereid om een wederdienst te doen. Bijvoorbeeld een klusje in huis, even oppassen, de hond uitlaten of een boodschap doen. Zo ontstaat er voor beiden een win-win situatie."

www.kamersmetaandacht.nl