AMSTERDAM - Nog geen maand geleden was de buurt blij. Na ondersteuning van Vereniging vrienden van de binnenstad was het Commizenhuisje op het Weteringplantsoentje eindelijk graffiti vrij… tot deze week..

De scholen en de studies zijn weer ‘begonnen’.. Jongeren leven zich uit, ook met graffiti. Het is bijna onbegrijpelijk dat de gemeente Amsterdam/Waternet geen camera bij dit huisje zet in Amsterdam-centrum.. De kosten om telkens een huisje op te schilderen is veel geld. Ook de tijd voor dat gebeuren kan is ‘veel’, 6 maanden duurde het de laatste keer door Waternet tussen ontdekking en overschilderen… Aangifte doen kan helpen een deel van de kosten terug te vorderen: Een tag is een handtekening van de graffitispuiter.

Wat als het u overkomt op uw bezit: Spelregels bij het doen van aangifte bij de politie van graffiti zijn de volgenden: Wat is van belang bij het doen van aangifte bij de politie: De graffiti is aangebracht op uw eigendom. Is het niet uw eigendom, dan moet u gemachtigd zijn door de eigenaar voor het doen van aangifte. Geef u de exacte locatie aan. Beschrijf wat er gespoten is: tekening, tekst en/of tag’s. Een tag is een handtekening van de graffitispuiter.

Geef aan wanneer de graffiti is aangebracht. Wanneer was het object nog schoon en wanneer heeft u geconstateerd dat het bespoten is. Geef aan hoe groot de graffititekening is, wat de afmetingen zijn. Beschrijf de kleuren van de tekening. x Heeft u zelf iets waargenomen? Heeft u bv camerabeelden, of weet u of er getuigen zijn van het voorval? Indien u zelf iets heeft waargenomen, geef dan een duidelijke omschrijving van de persoon die de graffiti heeft aangebracht.

Maak duidelijke foto’s van de graffititekening en maak ook een foto van de tag. Digitale foto’s kunnen niet via een digitale aangifte worden aangeleverd, maar dient u later nog apart door te mailen naar cop.leeuwarden@politie.nl. (o.v.v. het registratienummer van de aangifte). Na 1 of 2 werkdagen krijgt u de aangifte, inclusief registratienummer, via een email teruggezonden.