AMSTERDAM - “Vijf voor twaalf is het”, meent de optimist. “Eén minuut voor doomsday”, antwoordt de activist. Zeker is: de klimaatcrisis is daar en er moet iets gebeuren. Kunnen filmmakers hierin iets betekenen? Eye Filmmuseum laat zien hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld. Van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefictionvoorspelling.
Cinema Ecologica, 11 t/m 17 februari 2021; 21 t/m 29 april 2021; 26 augustus t/m 1 september 2021; 4 t/m 10 november 2021. Vervolg in 2022. eyefilm.nl/ecologica
Cinema Ecologica stelt zich de vraag hoe fictie ons bewustzijn kan vergroten van de gevolgen van het Antropoceen – het tijdperk waarin de mens planeet Aarde milieuverwoestend naar zijn hand heeft gezet.
In 2021 en 2022 zet Eye het levensbedreigende probleem van klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit op de filmagenda. Kan cinema helpen ons een beeld te vormen van de wereld zoals we die graag willen bewonen?
Waaier aan perspectieven
Het zijn grote vragen, waarop filmmakers in verschillende genres antwoord hebben gegeven. Denk aan rampenfilms (virusuitbraken), films waarin de natuur projectieveld is van hyper-romantische verlangens, eco-sciencefictionfilms of drama over de mens in, onder en aan de rand van het (dreigende) water.
Met films van regisseurs als Joris Ivens (Zuiderzee), Guillermo del Toro (Shape of Water), Lars von Trier (Epidemic), Fiona Tan (Ascent), Nikolaus Geyrhalter (Homo Sapiens) en Terrence Malik (Tree of Life) opent Cinema Ecologica een waaier aan perspectieven op een actueel thema: hoe geven wij ons leven op aarde vorm?
Opzet
De thematische afleveringen van Cinema Ecologica beslaan steeds een speelweek. Naar onderwerp gelieerde films uit de Eye-collectie (expeditiefilms, ontdekkingsreizigers, natuuropnamen) zijn te bekijken via de Eye Film Player.
Veel aandacht gaat uit naar de ‘specials’. In iedere themaweek nodigt Eye gasten uit: filmmakers, klimaatkenners, kunstenaars en performers die in debatten, interviews, optredens en installaties hun kijk op het thema verbeelden. Alle films krijgen een korte inleiding.