Van de 75 plannen die deze tweede ronde hebben gehaald, zijn na een haalbaarheidstoets 42 plannen afgewezen zijn. De stadsdeelcommissie had vorig jaar gevraagd om de plannen eerst langs hen als commissie te laten komen; voor ze door gingen, zodat zij, de stadsdeelcommissieleden eventueel nog invloed konden aanwenden. Er was van tevoren niet goed aangegeven dat de afgewezenen in konden spreken bij de behandeling van dit agendapunt.
4 plannenmakers hadden zich wel reeds als insprekers gemeld. Wat blijkt dat de spelregels op de site, anders zijn voor plannenmakers dan de werkelijkheid van de toetsende ambtelijke commissie is. In plaats daarvan lijkt de haalbaarheidstoets op basis van argumentatie gedaan…. Kortom plannen werden met een politiek oog bekeken. Terwijl men aan bewoners heeft gevraagd: ‘doe een eigen planvoorstel volgens deze regels - zie lijstje’ En dan zou er daarna op haalbaarheid en uitvoerbaarheid worden getoetst.
Hier bij de volgende ronde werd duidelijk dat de stadsdeelcommissieleden van VVD, Groenlinks, D66 en PvdA niet zagen dat zij de bevoegdheid hadden om in te grijpen voor hun eigen bewoners: bij hun eigen idee ‘Centrum Begroot’. Men had kunnen zeggen ‘laten we alle 42 stuks even liggen tot er na een week inzicht is hoeveel bezwaren worden ingediend’. Een van de insprekers wees hierop.
In deze allereerste live-vergadering sinds lange tijd werd bijna kritiekloos het agendapunt overgenomen. Door de leden van Stadsdeelcommissie Centrum werd aangenomen dat de haalbaarheidstoets overal ‘goed’ is gegaan. .. Diverse insprekers meldden iets heel anders. ‘Of waarom niet deze plannen waar nu bezwaar op wordt gemaakt van insprekers niet een tweede toets geven’? Het verweer van het Dagelijks Bestuur liet weer andere argumenten horen dan bij de afwijzingen stonden; dat is de regels tijdens de wedstrijd veranderen... ‘Zou Corona invloed hebben op de aanpak van politici: Aardig zijn en aannemen dat fouten niet gemaakt kunnen worden?’, aldus een belanghebbende.
Vooral omdat het te verwachten is dat misschien nog meer plannenmakers bezwaar willen maken en het punt Centrum begroot voorgesteld door het Dagelijks Bestuur nu is goedgekeurd met een algemeen “ja” knikje. Slechts de voorgestelde 33 plannen die de haalbaarheidstoets door stonden gaan dus door naar de finale in augustus 2021. Daaruit mogen de bewoners van de binnenstad stemmen en 300.000 euro ‘weggeven’.
Het lijkt erop dat via deze weg andere afgekeurde planmakers met een eventuele latere klacht niets meer via de stadsdeelcommissie kunnen doen. En de bezwaartermijn is te kort om echt iets te doen. Dit is koren op de molen voor een ombudsman en/of bestuursrechter… Is dit een ontzettende misser? Zeer teleurgestelde insprekers met afgekeurde plannen als cameratoezichtproef bij vuilniscontainer, de huur van een ruimte voor een wijkcentrum en anderen wenden zich met een bestuurlijke kater tot de pers: “Heeft een stadsdeelcommissie eindelijk iets te zeggen.. wil men slecht “de kritische opmerkingen meenemen ….in een evaluatie”.