Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege:
Leendert Pop
Aan Weesperzijde 141 woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog 39 Joodse bewoners. Leendert Pop (1859-1943) was één van hen. Gedurende zijn loopbaan werkte hij als diamantbewerker en eigenwerkmaker op de Albert Cuypmarkt. Hij was vader van elf kinderen. Op 83-jarige leeftijd is hij, net als alle andere bewoners van het pension, gedeporteerd door de bezetter en om het leven gebracht in een vernietigingskamp. Louise Schiffmacher van Teylingen en haar man Henk ontdekten dat zij in het voormalige pension woonden. Zij kwamen in contact met de nabestaanden van de vroegere bewoners en ontvingen een foto van Leendert Pop. Aangedaan door zijn unieke uitstraling en de geschiedenis van hun huis maakte Louise het kunstwerk om de overleden bewoners te herdenken.
Gedragen door de buurt
Het beeld kon tot stand komen dankzij donaties van buurtbewoners en familie. De opbrengsten van een crowdfunding maakte het mogelijk om het beeld in brons te gieten en een geschikte sokkel aan te schaffen. Alle namen van de omgekomen bewoners staan op de sokkel. Dankzij de inzet van Louise en Henk Schiffmacher, stadshistoricus Rogier Schravendeel en stadsdeel Oost staat het beeld nu schuin tegenover huisnummer 141. Vanaf nu is Leendert Pop terug bij het pension en zal hij weer over de Amstel kijken.
Bij de drukbezochte onthulling hield stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege een toespraak en verzorgden zangeres Rivka Worms en pianist Marcel Worms een muzikaal optreden. Tijdens de herdenking sprak ook de kleinzoon van Leendert Pop. Rabbijn Rookmaaker sprak het Jizkor en Kaddisj gebed uit. De aanwezigen legden tenslotte een steentje bij het beeld.