AMSTERDAM - Al meer dan vijftig jaar een begrip in de wijk: Brood- en Banketbakkerij Johnny en Marica van der Horst. De zaak begon rond 1970 met Martin en Frieda van der Horst, de ouders van Johnny. Nog altijd staan zij, inmiddels 83 en 84 jaar oud, met regelmaat in de winkel. Trouwe klanten waarderen dat enorm. 'We komen hier al generaties lang, en het is geweldig om Martin en Frieda nog steeds te zien', zegt een vaste bezoeker.

De bakkerij ademt ambacht. Alles draait om kwaliteit en versheid. Klanten halen hier hun dagelijks brood, maar ook gebak en hartige snacks. Johnny vertelt met trots: 'Sommige klanten ken ik vanaf hun geboorte. Nu komen ze met hun eigen kinderen.'

Naast een plek voor brood en banket, vervult de bakkerij een belangrijke sociale functie. Klanten delen hun verhalen, hun vreugde en verdriet. Een buurtbewoner zegt: 'Even een brood halen en meteen een praatje maken, dat hoort erbij.'

Het assortiment is breed: van traditioneel tijgerbrood en knipbrood tot moderne zuurdesem en speltbroden. "Met de trend meegaan, maar ook vasthouden aan ouderwetse kwaliteit," legt Johnny uit. Favorieten onder de klanten zijn de ham-kaascroissantjes, worstenbroodjes en kaasbroodjes. Een bezoeker voegt toe: 'Het paleisbanket is echt uniek. Die smaak, zo vers! Ik rijd er speciaal vanuit Amsterdam Noord voor om.'

Feestdagen betekenen extra gezelligheid in de bakkerij. Sinterklaas met tientallen kinderen, soms wel 150. Met Koningsdag en grote sportevenementen is het feest compleet met oranje tompoucen. De decembermaand brengt de geliefde appelbeignets en de rijkgevulde noten-kerststol. "Elk jaar een hoogtepunt," vertelt een klant enthousiast.

Brood- en Banketbakkerij Johnny en Marica van der Horst: een stukje traditie, een warme ontmoetingsplek en bovenal, een bakkerij waar iedereen zich thuis voelt.