AMSTERDAM - Japanse duizendknoop, een plant met een naam zo mooi en een enorme groeilust. Wortels woekeren door funderingen, kademuren en bestrating. Dit levert veel schade op. Mooi, maar ongelooflijk hardnekkig.

Er een nieuw wapen in de strijd tegen deze woekerende plant: Een ‘hete’ winter moet hem fataal worden. Men gaat grond waarin de duizendknoop groeit lange tijd verhitten. Dit lijkt een efficiënte manier te zijn om de plant uit te roeien.

De Japanse duizendknoop houdt dus zelf niet van hitte. Het andere bodemleven ook niet. De grond zelf overleeft de behandeling wél. En daar zit de winst. Als men gaat afgraven en thermisch reinigen, blijft namelijk de Japanse duizendknoop toch groeien. Dat wordt komend groeiseizoen goed in de gaten gehouden.

In de Titus van Rijnstraat in Nieuw-West gaat men nu testen. In december is daar reeds een installatie geplaatst waarmee men de grond kan verhitten. De grond rondom de geplaatste filters wordt daardoor warm. De temperatuur wordt met sensoren in de gaten gehouden en waar nodig bijgestuurd.

Als het klopt zou er na enkele weken geen Japanse duizendknoop meer moeten groeien. Anders is er wel erg veel geld gebruikt voor dit experiment; 8.2 miljoen euro tussen 2019 en 2022… is er namelijk voor gereserveerd!

Nadeel is dat deze nieuwe methode wel veel energie kost. Terwijl Amsterdam graag energiegebruik tegengaat. En deze methode zal ook niet voor alle situaties geschikt zijn.

Het budget is gebaseerd op een inventarisatie uit 2018; toen waren er 182 groeiplaatsen van in totaal zo'n 60.000 m2 (12 voetbalvelden) in beeld.