Uniek erfgoed
Op 27 september 1919 vierden de strijdsters voor het vrouwenkiesrecht hun overwinning in het Concertgebouw in Amsterdam. Een dag later, op 28 september 1919, trad het algemeen kiesrecht in Nederland in werking. Nu, 100 jaar later, opent Atria zijn schatkamer met uniek archiefmateriaal uit de vrouwenkiesrechtbeweging. Feministische activisten van nu blikken terug op de strijd van toen en vertellen waarvoor we in de toekomst de straat op moeten.
Actie in Amsterdam
In de expositie komt de demonstratie voor vrouwenkiesrecht in Amsterdam tot leven. Centraal staan de opvallende gebeurtenissen en authentieke verhalen van de vrouwen en mannen uit de tijd van de eerste feministische golf. Massaal met ruim 18.000 voorvechters uit het hele land gingen zij in Amsterdam de straat op voor een betere toekomst. Wie waren zij? Waar kwam hun vastberadenheid vandaan?
Heden en verleden
Blikvangers zijn de fotoportretten van activisten als Lilianne Ploumen, Sadika Arab, Santi van den Toorn, Nancy Jouwe, Daryll Landbrug, Sylvana Simons en Anja Meulenbelt. Ook zijn er originele krantenartikelen, dagboekfragmenten, brieven, foto’s, films, posters en markante objecten te zien.
Virtual reality
Een innovatieve virtual reality-beleving neemt bezoekers bij binnenkomst in de hal van de OBA via een 'Toeristenkijker' mee naar de demonstratie in het Amsterdam van 1916. Beleef die tijd met boegbeelden als Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker. In een unieke 3D-ervaring spreken activisten van nu, als Clarice Gargard en Devika Partiman over wat 100 jaar vrouwenkiesrecht nu betekent en waar zij voor blijven strijden.
Do the walk: ga de straat op
Er is ook een wandelkaart beschikbaar voor een herbeleving van het feministisch activisme van ruim een eeuw geleden. Een 2,5 uur durende wandeling vanaf de OBA neemt je mee langs de locaties in Amsterdam uit de periode van de vrouwenkiesrechtbeweging van 1883 tot 1922.
Locatie: OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143 in Amsterdam
Deze Atria tentoonstelling is een samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Van Gisteren (onderzoek en tekst), Bureau Braak (vormgeving), Justin Zijlstra (VR-beleving), Lisanne van Aert (tekst), Els Zweerink (fotografie) en UvA Talen (vertaling).
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam, Fieldlab Virtual Worlds van CLICKNL, Netwerk Digitaal Erfgoed, Amsterdams Universiteitsfonds (AUF), Rotary van Amsterdam, Ministerie van OCW, Soroptimisten, Provincie Noord-Holland en het Aletta Jacobs Fonds.
Over Atria
Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, zet zich in voor de emancipatie van vrouwen, in al hun diversiteit en in hun maatschappelijke context. Atria beheert en deelt het erfgoed van vrouwenbewegingen, onderzoekt de huidige positie van vrouwen in de samenleving en geeft advies voor toekomstig beleid. www.atria.nl