AMSTERDAM - In bijzijn van zijn familie, Burgemeester Femke Halsema en de Ambassadeur van Suriname Rajendre Khargi, een herdenkingssteen voor Anton de Kom onthuld.


Onder grote belangstelling werd gisteren 24-11-2022, aan de vooravond van de Onafhankelijkheidsdag van de Republiek Suriname, de gedenksteen voor SurinaamsNederlandse schrijver, vrijheidsstrijder en verzetsman Anton de Kom onthuld.

Anno 2022 is De Kom opgenomen in de Canon van Nederland als eerste Surinamer. Zijn boek Wij slaven van Suriname uit 1934 (uitgeverij Contact), een felle literaire aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing beleeft in 2020, een comeback met een plek in de bestsellerlijst. Het werk van De Kom vormt vandaag een belangrijke stem in het maatschappelijke debat over racisme in Nederland.

De gedenksteen is ontworpen door Natasja Kensmil (1973), winnaar van de Johannes Vermeer Prijs 2021. De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van leden van de familie De Kom, het bestuur van de Anton de Kom Stichting en tal van andere genodigden.

Met zijn gedenksteen maakt De Kom deel uit van diverse schrijvers die in de kerk worden herdacht, waaronder Joost van den Vondel, P.C. Hooft, Hella S. Haasse, Johan Huizinga, W.F. Hermans, Multatuli en Coornhert.