AMSTERDAM - Horecaondernemers kijken met argusogen naar het Stedelijk Beleidskader horeca en terrassen Amsterdam, dat begin deze maand bekend werd. Het nieuwe beleid zou vooral nadelig zijn voor restauranthouders en exploitanten met een café in een (toekomstig) verklaard woongebied.


In het nieuwe beleidskader is het bestemmingsplan niet meer gebaseerd op het type Amsterdams cafés of restaurant, een omgevingsplan met zwaarte-aanduiding en het soort activiteiten in de zaak bepalen dit.

Met de huidige regels is het Amsterdamse restaurants toegestaan van 07.00 tot 01.00 en in het weekend tot 03.00 open te zijn. De gemeente wil dat ze voortaan om 22:00 of 23:00 uur sluiten.

Cafés in een door de gemeente verklaard woongebied mogen na 22.00 geen gasten meer op het terras ontvangen (is nu, afhankelijk van het stadsdeel, in de meeste gevallen middernacht). Tv, muziek en barbecueën op het terras gaat in de ban.

Dansen kan straks alleen nog in disco’s en bardancings in uitgaansgebieden. Het geluid in de Amsterdamse cafés mag nu nog 80 decibel zijn, volgens het nieuwe beleid moet dit omlaag naar 70 decibel. Latere sluitingstijden zijn alleen mogelijk als een café niet in een groen-, werk, - of woongebied ligt.

‘Indeplaatstelling’

In het nieuwe beleidskader is een indeplaatstelling opgenomen, hierdoor neemt de nieuwe eigenaar van een bedrijf de huurovereenkomst met dezelfde voorwaarden en afspraken over van de oude eigenaar. Het betekent ook dat de vergunningen ongewijzigd blijven en het bestemmingsplan van de bedrijfsruimte niet zomaar kan worden veranderd. Dit heeft een nadelig effect op de (huur)waarde van het pand en voor de ondernemer die zijn bedrijf van de hand wil doen.

Ondernemers en juristen hebben overleg gehad om na te gaan welke impact het nieuwe beleidskader op de Amsterdamse horeca heeft. De gemeente wacht de inspraakreacties vooralsnog af en heeft het definitieve beleid nog niet bekend gemaakt. Welke wijken tot woongebied worden verklaard is nog onduidelijk, al staat inmiddels officieus vast dat het in elk geval om buurten in Oud-Oost gaat. In dit gebied was de horeca afgelopen jaren enorm in ontwikkeling.