AMSTERDAM - Met de oprichting van de nieuwe coöperatie wordt de tijdelijke GOED zonneweide op Strandeiland volledig van huishoudens en organisaties in Amsterdam. Zowel het eigendom, de zeggenschap als de verdeling van de opbrengsten van de zonneweide zijn van, voor en door Amsterdammers en Weespers.

Ernstige maatschappelijke problemen zoals armoede en ongelijkheid in Amsterdam worden met de opbrengsten van deze duurzame energie tegengegaan. “En dat waarborgen we in de lokale energiecoöperatie”, aldus initiatiefnemer Musetta Blaauw, die tevens namens energiecoöperatie GOED in het oprichtingsbestuur van Amsterdams GOED zit.

Naast Musetta Blaauw nemen Sylvia Breukers en Julia Swinkels, beide Amsterdammers, plaats in het oprichtingsbestuur. Sylvia Breukers brengt haar expertise mee op gebied van sociale wetenschappen voor democratische duurzaamheidsverandering. Julia Swinkels neemt zitting in het bestuur om de belangen van de toekomst van Amsterdammers en hun stad te behartigen binnen de coöperatie. In de komende maanden zal het bestuur verder worden uitgebreid om daarmee recht te doen aan een brede maatschappelijke vertegenwoordiging. Er wordt daarbij nadrukkelijk nog gezocht naar een mannelijk bestuurslid om de diversiteit te waarborgen.

Dit najaar start de bouw van de tijdelijke zonneweide zodat deze winter de stekker in het stopcontact kan. Leden van coöperatie GOED die wonen in de gemeente Amsterdam, worden automatisch lid van Amsterdams GOED. “Alle officiële taken, zoals het ledenbestand beheren en het regelen van de financiële zaken, worden door GOED uitgevoerd. Leden van Amsterdams GOED brengen hun expertise van de lokale omgeving in zodat de opbrengsten lokaal terecht komen waar dat het hardst nodig is. Zo wordt iederéén onderdeel van de energietransitie.” Aldus Blaauw. Lid worden van GOED is kosteloos en kan eenvoudig via de website.

Op de tijdelijke Zonneweide Strandeiland worden ca 4500 zonnepanelen geplaatst in een volledig ecologisch beheerde omgeving. De zonneweide zal tenminste 13 jaar duurzame energie opwekken voor ca. 500 huishoudens. Coöperatie GOED (Groen Opwekken Én Delen) is een burgerbeweging die zich inzet voor mensen en maatschappelijke organisaties in (energie)armoede. Met zonprojecten door het hele land werkt de coöperatie aan een eerlijkere energietransitie. De gemene deler van deze projecten is dat alle opbrengsten lokaal en maatschappelijk ingezet worden om armoede en kansenongelijkheid tegen te gaan.