AMSTERDAM - Het op 5 oktober verschenen boek Kroeglopen, langs de huiskamers van de stad bundelt bijzondere caféverhalen die worden verteld aan de hand van een Amsterdamse kroegentocht. PvdA Amsterdam, kroegeigenaren en (vaste) gasten stelden het boek samen. Aanleiding is fractievoorzitter Lian Heinhuis’ inzet om de bruine kroeg te redden.


Kroeglopen, langs de huiskamers van de stad
is een document dat eer doet aan de kroegen, uitbaters en gasten. Het vertelt over de geschiedenis, de huidige functie van cafés en het gevaar dat ze verdwijnen. Heinhuis noemt bruine kroegen onderdeel van het dna van de buurt. ‘Ze zijn onderdeel van de Amsterdamse ziel. Het is een ontmoetingsplek waar status en verschillen in de grootte van je portemonnee wegvallen en een praatje zo is gemaakt. Sommige uitbaters zijn ook mantelzorgers. Het is leuk om deze echte Amsterdamse verhalen te lezen.’

Afgelopen decennia sloten steeds meer bruine cafés hun deuren. Vaak zijn de fors gestegen huurprijzen de oorzaak. Heinhuis wil tegengaan dat alleen het grote geld bepaalt in de stad. Haar voorstel Amsterdamse bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status te geven die voorkomt dat ze uit het straatbeeld verdwijnen werd vorig jaar aangenomen in de gemeenteraad. Als extra bescherming wordt bekeken of Unesco de bruine kroegen kan erkennen als immaterieel erfgoed.

Hoewel Heinshuis’ voorstel breed wordt gewaardeerd voorzien sommige caféhouders problemen. Het interieur van een café met een beschermde status moet (deels) intact blijven en niet kan worden verbouwd. Mogelijk heeft dat nadelige gevolgen voor de marktwaarde.

Vorig jaar probeerde Heinhuis en cafés als Dorst, Eik en Linde, Gijs de Rooy en Hesp de kroeg voor iedereen toegankelijk te maken. Met de actie ‘Bonnetje voor een Ander’ konden ook Amsterdammers met weinig middelen de warmte en gezelligheid van een kroeg opzoeken. Het idee kwam voort uit caffè sospeso, een Napolitaanse traditie die naar andere Italiaanse en Europese steden overwaaide. Wie één koffie bestelt, rekent er twee af. Het extra kopje is voor iemand die zich dat niet kan veroorloven.

Aan Kroeglopen, langs de huiskamers van de stad werkten bekende Amsterdammers mee. Henk Schiffmacher is geïnterviewd in zijn stamcafé Hesp en Herman Koch schreef het nawoord. In het boek staan bruine kroegen zoals Eik en Linde en Gijs de Rooy in Amsterdam Oost. Voor Heinhuis zijn kroegeigenaren de parels van de stad. ‘Soms zijn zij en de stamgasten beroemdheden in hun kroeg. Dat, en de cafés waarin zij zich begeven, moeten we koesteren.’


'Kroeglopen, langs de huiskamers van de stad' is hier te koop.