AMSTERDAM - Zaterdagmiddag betoogden bezorgde buurtcomités op het Leidseplein tegen de hoeveelheid toeristen in Amsterdam. Half november opende daar een hotel dat volgens de initiatiefnemers van de demonstratie negatief bijdraagt aan het stadsgezicht en (nog) meer toeristen trekt.


In 2023 sliepen ongeveer 22 miljoen mensen in Amsterdamse hotels en andere accommodaties die voor vakantieverhuur worden gebruikt. Onderzoeksbureau O&S schat dat het dit jaar om 23 tot 25 miljoen toeristische overnachtingen gaat en dat dit volgend jaar nog meer worden. Deze cijfers liggen ver boven de afgesproken grens van 20 miljoen.

Sinds drie jaar is Amsterdam verplicht om de toerisme-overlast in te dammen. Eind vorige maand kondigde de gemeente een laatste pakket maatregelen aan dat aansluit op 75 eerder opgelegde beperkingen. Deze verbieden touringcars in de binnenstad, verplaatsen en verminderen cruiseschepen en reguleren de capaciteit van het aantal slaapplaatsen. De Stay Away-campagne ontmoedigt 'feesttoeristen' dat in Amsterdam te doen.

In delen van de binnenstad, waar de sluitingstijd van de horeca al was vervroegd, gaan de kroegen volgend jaar nog eerder dicht. Het straatverbod voor in het Wallengebied betrapte drugsdealers wordt van 24 uur verlengd naar 48 uur.

Een nog op te richten vastgoedfonds gaat eigenaren uitkopen die horeca en panden met een toeristische bestemming bezitten. Doel is meer ruimte te maken voor andere (op de regio) gerichte bedrijven.

Sinds de coronapandemie wordt wereldwijd steeds meer gereisd. De verwachting is dat dit komende jaren verder toeneemt. Steeds meer Europese steden lijden onder overtoerisme. In Barcelona, Málaga, Venetië en op de Canarische Eilanden is hier al tegen geprotesteerd. Net als in Amsterdam zijn woningen daar schaars en voor veel mensen onbetaalbaar. Door woningverhuur aan toeristen en meer hotels wordt de woningmarkt nog krapper.