AMSTERDAM - Op 31 december 2024 is de kwartiermakersfase van het Nationaal Slavernijmuseum officieel afgerond. Daarmee eindigen de werkzaamheden van kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt. Het Nationaal Slavernijmuseum moet een compleet beeld geven van het Nederlandse koloniale slavernijverleden. In februari 2024 presenteerden de kwartiermakers hun museaal ondernemingsplan Vertel het hele Verhaal, dat een stevige basis legde voor het Nationaal Slavernijmuseum. Dit plan is gebaseerd op onderzoek, bijeenkomsten en gesprekken met gemeenschappen, nazaten van tot slaafgemaakte mensen, organisaties uit de kunst- en cultuursector en kennisinstituten.


Oprichting museumstichting

In 2025 komt de ontwikkeling van het Nationaal Slavernijmuseum in een nieuwe fase. Na de werving en selectie van een directeur-bestuurder en raad van toezicht neemt een onafhankelijke stichting de leiding over. De gemeente Amsterdam blijft verantwoordelijk voor de bouw van het museumgebouw en start in het voorjaar van 2025 met een internationale architectenprijsvraag.

Wethouder Touria Meliani: De kwartiermakers hebben een inspirerend en duidelijk plan geschreven voor het Nationaal Slavernijmuseum. Het wordt een plek waar iedereen welkom is om te leren, te herdenken en samen te komen. Met het aanstellen van een directeur-bestuurder en de zoektocht naar een architect worden onomkeerbare stappen gezet in de ontwikkeling van dit museum. Hier kijk ik enorm naar uit.”

Eppo Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen: “Het op te richten Nationaal Slavernijmuseum is een belangrijke stap in het proces van bewustwording, erkenning en herdenking van het slavernijverleden. Musea bieden tastbare verbindingen met het verleden en geven ruimte voor dialoog en reflectie, ook over het heden. Ik wil de kwartiermakers bedanken voor hun inzet en bijdrage, zij hebben de realisatie van dit museum dichterbij gebracht.”

Kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt: “Het Nederlandse slavernijverleden is van ons allemaal. Dit verdient een museum dat het hele verhaal vertelt, volledig en authentiek, gezamenlijk en in al haar facetten, op verschillende manieren en uit verschillende perspectieven, in een toegankelijk, betekenisvol gebouw, op een waardige en prominente plek. Een plan schrijven voor dit Nationaal Slavernijmuseum voelde ‘larger than life’. Met veel liefde en vertrouwen beëindigen wij nu onze bijzondere reis als kwartiermakers voor het Nationaal Slavernijmuseum.”