AMSTERDAM - Maar liefst 25.000 kinderen in Nederland hebben een aangeboren hartafwijking. Als gevolg daarvan overlijden ongeveer 150 kinderen per jaar en vaak betekent overleven voor hartekinderen leven met operaties, behandelingen en beperkingen. En dus zijn zij helaas veel te vaak in het ziekenhuis te vinden. Om hartekinderen te helpen bij de verwerking van hun ervaringen, is er de TikkieRing.

TikkieRing maakt hartafwijking zichtbaar
Bij iedere operatie, prik, controle en behandeling ontvangt een hartekind de bijbehorende bedel, ook wel een ‘Tikkie’ genoemd. De Tikkies worden verzameld aan een speciale ‘TikkieRing’ en vertellen zo de weg die het hartekind heeft afgelegd. De TikkieRing helpt om ieder ziekenhuisbezoek positief af te sluiten, moed en doorzettingsvermogen te belonen en het zichtbaar te maken voor familie en vrienden. En dat is belangrijk, want een hartafwijking en de strijd die een hartekind voert, is vaak niet aan de buitenkant te zien.

Het verhaal van Ilse
Eén van de hartekinderen met een TikkieRing is Ilse (8). Vanaf haar geboorte werkten haar hartspier en daardoor de pompfunctie van haar hart niet goed. Lange tijd leken de medicijnen te werken. Tot het mis ging. Moeder Astrid: “Maanden brachten we door in het ziekenhuis. Ik zag hoe Ilse worstelde. Elke prik was voor haar een nieuwe nachtmerrie. Maar na elke behandeling was er een beloning met een Tikkie om de pijn te verzachten.”

De blauwe diamant-Tikkie vindt Ilse zelf het allermooist. Deze kreeg ze nadat zij een harttransplantatie had ondergaan. Moeder Astrid beaamt: “Het was ook voor mij als moeder het mooiste geschenk dat ik me kon wensen. Dankzij haar nieuwe hart kan Ilse eindelijk weer kind zijn.”

Stichting Hartekind
De TikkieRing wordt gratis uitgereikt aan alle hartekinderen in Nederland. Initiatiefnemer is Stichting Hartekind, een stichting die tot doel heeft om de overlevingskans van hartekinderen te vergroten en kwaliteit van leven te verbeteren. Naast initiatieven zoals de TikkieRing, doet zij dit door de financiering van onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen. Zo leren artsen complicaties, restafwijkingen, hartfalen, hartritmestoornissen, hersenschade en ontwikkelingsproblemen beter begrijpen, behandelen én voorkomen.

Help mee
Voor de financiering van onderzoek en initiatieven zoals de TikkieRing is Stichting Hartekind afhankelijk van donaties en giften van particulieren en bedrijven. Wilt u meehelpen? Voor €8 per maand geeft u 4 hartekinderen een TikkieRing startpakket of steunt u onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen. Elke bijdrage maakt verschil.

Ga naar hartekind.nl/doneer