AMSTERDAM - Fossiele brandstoffen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Daarom willen wij ervan af. Maar het gaat niet snel genoeg omdat landelijke richtlijnen ontbreken en commerciële partijen niet willen investeren. Daarom gaan we de warmtetransitie in Amsterdam anders aanpakken. We willen zoveel mogelijk woningen in een zo kort mogelijke tijd aardgasvrij gaan verwarmen. Zo kunnen we de CO2-uitstoot zo snel mogelijk verminderen. Dit kan op verschillende manieren. Waar we nu staan en welke plannen we hebben, leest u hier.

Nieuwe woningen mogen sinds 2018 niet meer op aardgas aangesloten worden. Maar de meeste bestaande woningen in Amsterdam zijn nog wel aangesloten op aardgas. Deze 400.000 bestaande woningen zijn moeilijker aardgasvrij te maken. Dat komt niet alleen omdat Amsterdam boven de grond is volgebouwd. Ook onder de grond liggen veel kabels en leidingen. Overstappen op een aardgasvrije warmte-oplossing is dan ingewikkeld. We bekijken per buurt of type woning hoe we deze het best aardgasvrij kunnen maken. Daarvoor werken we samen met woningcorporaties, warmtebedrijven, netbeheerder Liander, verenigingen van eigenaren (vve’s) en bewoners.

Warmtepompen

Voor 110.000 woningen weten we al zeker dat een elektrische of hybride warmtepomp een goede en betaalbare oplossing is. Het fijne hiervan is dat dit snel kan en dat deze woningen dus binnenkort van het aardgas af kunnen. Hiermee besparen we snel CO2. In verschillende buurten in Nieuw-West en Noord adviseren en begeleiden we bewoners met een geschikte woning bij de overstap naar een aardgasvrije oplossing. We gaan deze activiteiten verder uitbreiden en onderzoeken of we meer woningen kunnen aansluiten op het warmtenet.

Warmtenetten

Een collectief warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd, is een goede oplossing voor veel buurten. Hiervoor is namelijk weinig ruimte nodig in woningen en buitenruimten. Het water wordt centraal verwarmd en komt via leidingen onder de grond bij gebouwen en huizen. Helaas moeten we de aanleg van deze warmtenetten voorlopig pauzeren. We kunnen niet beloven dat de energierekening voor bewoners net zoveel of minder is dan bij aardgas. We wachten op duidelijkheid van het Rijk over de voorwaarden hiervoor, zoals wetgeving en financiering.

Wel blijven we kleinere betaalbare warmtenetprojecten en bewonersinitiatieven om een eigen warmtecorporatie op te richten ondersteunen.

Publiek warmtebedrijf

We onderzoeken of we zelf met partners een publiek warmtebedrijf kunnen starten. Daarvoor zijn landelijke regels nodig. Het Rijk is daarmee bezig. We verkennen nu samen met EBN en Liander wat de mogelijkheden zijn. Daarmee verbeteren we de kansen voor collectieve warmtenetten.

Meer isolatie, minder energieverbruik

Sinds 2023 hebben we al veel woningen energiezuiniger gemaakt door ze te isoleren. Een geïsoleerde woning gebruikt tot 30 procent minder gas en stoot daarmee minder CO2 uit. Daar waar nodig wordt per woning meer geld ingezet dan we eerder deden.