AMSTERDAM - In de stad gaat het leven dag en nacht door. Overal werken Amsterdammers en Weespers hard om alles in goede banen te leiden. Op de voor- en achtergrond. Zoals William de Goei van Waternet.

Aan de Gaasperplas produceert Waternet een derde deel van het Amsterdamse drinkwater. “Sommige mensen denken dat het water uit de plas komt, maar dat is niet zo”, zegt beheerder William de Goei. “Ons water komt uit de Utrechtse Heuvelrug, en komt via de Bethunepolder en de voorzuivering in Loenen naar Zuidoost. Hier zuiveren we het water verder. We halen de bacteriën eruit met ozon en koolstoffilters. Dan loopt het water nog langzaam door zandfilters naar onze reservoirs. Per uur maken we hier 3.000 kuub drinkwater dat tot de wereldtop behoort. De kalk wordt overigens weer door andere bedrijven gebruikt voor in cosmetica, bijvoorbeeld voor scrubs. En het wordt verwerkt in tapijten.”

Eerste levensbehoefte

“Ik zorg er met mijn collega’s voor dat het proces goed verloopt. Alles gaat grotendeels automatisch. Als er storingen zijn, kunnen we die snel verhelpen. Ik vind het een heel interessante baan. We maken hier een eerste levensbehoefte. Het is een schoon product waarmee je bijdraagt aan een goede leefomgeving. Maar het is ook verantwoordelijk werk. Je moet er constant voor waken dat het water schoon is. Je voorziet toch een hele stad. Het andere deel van het Amsterdamse water komt uit de Amsterdamse waterleidingduinen. We proberen zo duurzaam mogelijk te produceren. Het spoelwater hergebruiken we. Ook hebben we op onze locatie zonnepanelen.”