Amsterdamse archeologen graven vooral om te weten wat Amsterdammers vroeger nou allemaal deden. En dat weer om het vervolgens aan u te vertellen en te laten zien. Want wie houdt van de stad, wil ook weten hoe het allemaal zat.
Hellebaarden, klootdolken, strooppotten
In de grond van de Noord/Zuidlijn werd een gigantische collectie van de meest uiteenlopende archeologische spullen gevonden. Zo’n 700.000 voorwerpen, zoals: hellebaarden, klootdolken, strooppotten, bootshaken, scherven, insignes, spijkers, pelgrim insignes, kruiken, munten, dobbelstenen, ringen, pinpassen, mobieltjes, botten en een pistool, krokodillenkaak en kunstgebit. Was u iets kwijt? Trekt u maar een nummertje.
Amsterdamse Archeologiedagen
Amsterdam doet op 13 en 14 oktober voor de vierde keer mee aan de Nationale Archeologiedagen. De Amsterdamse archeologen besteden dit jaar vooral aandacht aan de opgravingen bij de Noord/Zuidlijn. Op verschillende locaties in de stad ziet u wat het werk van een archeoloog inhoudt en kunt u vragen stellen. Want hoe doe je dat: zo’n 700.000 stuks ooit weggegooid spul weer naar boven vissen, wassen, schoonmaken, beschrijven en categoriseren? En vooral: wat weet je dan?
Wassen en plakken
Naast Monumenten en Archeologie van de gemeente doen het Allard Pierson Museum, het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en het Joods Historisch Museum mee. Op het Marineterrein - de werkplaats van Monumenten en Archeologie - zijn verschillende dingen te doen, zoals vondsten wassen en plakken. U ziet hier ook de film Amstel, spiegel van de stad, over 15 jaar opgravingen tijdens de bouw van de Noord/Zuidlijn. En er zijn lezingen in de Commandantswoning.
U kunt niet wachten?
Op belowthesurface.amsterdam kunt u alle vondsten bekijken. Plus beschrijving, datering en plek waar ze gevonden zijn. Monnikenwerk! Ook vindt u hier meer informatie over de vitrines met 10.000 artefacten langs de roltrappen van metrostation Rokin. En u kunt er zélf puzzelen met artefacten en bijvoorbeeld een vitrine vormgeven.