AMSTERDAM - Veel sportclubs, scholen, asielen en buurthuizen kunnen niet zonder de hulp van vrijwilligers. Ze helpen bij het huiswerk, prikken afval op straat, zorgen voor dieren, schenken koffie en nog veel meer. Ze geven hun aandacht en vrije tijd aan anderen en maken de stad een beetje mooier. Gratis en voor niets. Anita, Derek en Frank vertellen waarom zij graag werken als vrijwilliger.

'Een nette buurt geeft een goed gevoel'


Anita Markus (foto boven artikel) heeft in haar buurt in Holendrecht in Zuidoost een container geadopteerd via de gemeente. “Een medewerker van de gemeente kwam zelf naar mij toe”, vertelt ze. “Zij wist ons te vinden via ‘Heel Holendracht Schoon’, waarmee ik elke eerste zondag van de maand vuilnis prik in de buurt. Ze vertelde dat ze mensen zocht om de rommel rond de containers op te ruimen. Ik wilde dat wel. Ik ben gepensioneerd dus ik heb de tijd. En ik hou van een schone omgeving. Een nette buurt geeft een goed gevoel.”

Anita vindt vooral veel dozen die naast de containers staan. “Sommige mensen zijn zó slim. Ze halen de etiketten met hun naam en adres van de dozen af en zetten hun dozen midden in de nacht neer.”

Haar werk leidt regelmatig tot leuke gesprekjes op straat. “Heel positief, hoor! Veel buurtbewoners weten precies wie de plekken rondom de containers schoonhouden. Wij krijgen veel respect. Naast schoonmaakspullen en een sleutel van de container heb ik ook een training van de gemeente gehad. Over hoe je mensen kunt benaderen die hun rommel naast de containers zetten. Niet boos worden, rustig blijven. Mensen zijn niet slecht, alleen soms een beetje lui. Het is de mens eigen.”

Wilt u ook een container adopteren?
Ondergrondse afvalcontainer adopteren

'Mijn werk bestaat vooral uit het schoonmaken van de kattenbakken'

Derek werkt 2 keer per week als vrijwilliger bij de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten in Sloten. Hij zorgt met 90 andere vrijwilligers voor de 214 katten die hier verdeeld over 8 kennels zitten.

Derek: “In Amsterdam doen steeds meer mensen afstand van hun kat. Veel mensen kunnen de verzorging van een kat niet meer betalen. We zien vooral veel raskatten binnenkomen. Die zijn erg populair. Maar deze katten hebben vaak meer gezondheidsproblemen en daardoor kosten ze ook meer geld. Mijn werk bestaat vooral uit het schoonmaken van de kattenbakken. Wij verzorgen de katten tot er een nieuw baasje voor ze is. Alle katten moeten op den duur weer herplaatst worden.”

Bent u trouw en verantwoordelijk? Houdt u van katten en bent u niet vies van poep? Zie u niet op tegen het schoonmaken van veel kattenbakken? Dan is vrijwilligerswerk bij de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten misschien iets voor u!

Ook werken met zwerfkatten?
Stichting Amsterdamse Zwerfkatten

'Die geluksmomentjes zijn zo belangrijk'

Frank de Klerk (59) wilde na zijn vervroegde pensioen niet naar de sportschool. In plaats daarvan werd hij zwembegeleider van ouderen met dementie. Inmiddels is hij onmisbaar als vrijwilliger bij Woonzorgcentrum Het Schouw. Met als hoogtepunt het samen zingen op de woensdagmiddag. “Ik ben langzaam aan het leren dat het best leuk is om verstand en gevoel te combineren.”

In de gemeenschappelijke ruimte aan de IJdoornlaan zitten deze middag zo’n 15 bewoners in een kring. Frank heeft net “Aan de Amsterdamse grachten” ingezet. De een zingt voluit mee, met stralende ogen. De ander zit diep in zichzelf verzonken, of pikt af en toe een woordje op. Frank gaat de kring rond en maakt al zingend contact: een handgebaar, een blik. “Contact en herkenning, daar draait het om. Soms zie ik iemand even oplichten tijdens het zingen, misschien een paar seconden. Die geluksmomentjes zijn zo belangrijk. En daar word ik zelf ook blij van.”

In zijn werkende leven was Frank pensioenspecialist bij een bank. Een man die vooral met zijn verstand werkte. “Zo werden we ook opgevoed in mijn tijd: zorg dat je goed bent op school, dat je een baan krijgt voor het leven. En je emoties laat je thuis, die zijn privé. Nu ben ik langzaam aan het leren dat het best leuk is die twee te combineren.”

Ook vrijwilliger worden bij Woonzorgcentum Het Schouw?

Meer weten

Voor veel meer vacatures kijkt u op Vrijwilligerswerk in Amsterdam.

Credits: Interview Frank de Klerk met dank aan Winnie van Heesch (tekst) en Kitty de Jong (foto) van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam.