AMSTERDAM - Binnenkort staat ‘ie er weer: de kerstboom op de Dam. Traditiegetrouw wordt deze aan ons geschonken door Noorwegen. Maar liefst 20 meter hoog, versierd met 40.000 energiezuinige ledlampjes. Na de feestdagen gaat de kerstboom naar Artis, als speelmateriaal voor de olifanten en apen. Een mooie en duurzame bestemming. Hoe doet u dat eigenlijk? Waar haalt u uw kerstboom vandaan en waar laat u hem na de feestdagen? En de versiering? Een paar tips voor een duurzame kerst.
Jaarlijks belanden er miljoenen kerstbomen op de brandstapel. Dat is jammer, en bovendien niet nodig. Kerstbomen zijn prima te herplanten, al redden ze het niet allemaal. Dat is beter voor de bomen en voor uw portemonnee, want zo gaat de boom jaren mee. Dus heeft u een tuin, koop dan een boom met een kluit, geeft ‘m steeds voldoende water en zet hem na kerst weer terug in de tuin. Heeft u geen tuin? Dan zijn er verschillende alternatieven.
Adopteer een kerstboom
Op verschillende plekken zijn er kwekers die kerstbomen ter adoptie afstaan. Hoe het werkt? Dat is simpel: u koopt een boom en betaalt daar statiegeld over. Tijdens z’n logeerpartijtje geeft u de boom voldoende water en na kerst brengt u hem weer terug. Is de boom goed verzorgd, dan kunt u hem weer inleveren en krijgt u uw statiegeld terug. Net als uw fles frisdrank dus. Het jaar daarop krijgt u een mailtje dat uw boom weer klaar is voor de kerst. Met een beetje geluk krijgt u uw eigen boom weer terug. Amsterdams Kerstbomenbos, open op 8 en 15 december voor adoptie.
Kies een kerstboom van Staatsbosbeheer
Sommige bomen van Staatsbosbeheer mogen niet al te groot worden. Denk bijvoorbeeld aan bomen die onder hoogspanningsdraden staan. Die bomen bewaart Staatsbosbeheer zo veel mogelijk tot de kerstperiode. Dan mogen mensen die bomen zelf komen uitgraven of kappen. U betaalt een schappelijk bedrag voor de boom (maar moet er wel wat meer moeite voor doen). Van de opbrengst van de verkoop legt Staatsbosbeheer weer nieuw bos aan.
Energiezuinige kerstverlichting
De kerstboom op de Dam is verlicht met ledlampjes. Thuis kan dat ook prima. Tegenwoordig zijn bij de grotere doe-het-zelfzaken, tuincentra en warenhuizen prima alternatieven te vinden voor de gewone kerstverlichting. Er zijn allerlei ledsnoeren met wit of gekleurd licht te koop, maar ook lampjes op zonne-energie zijn op veel plekken te krijgen.
Tweedehands en retro
Natuurlijk moet er ook van alles versierd worden: de boom, de voordeur, en misschien ook wel de buurman... Denk eens aan tweedehands kerstversiering. Overal te vinden: op bazaars of via tweedehands verkoopsites. Bent u uw kerstspullen beu maar zijn ze nog mooi, probeer ze dan te verkopen of doe een ander een plezier door ze in een weggeefwinkel achter te laten. En probeer uw outfit of een deel daarvan eens in een tweedehandswinkel te shoppen. Retro is in tenslotte.