AMSTERDAM - Bewoners van Amsterdam Oud-Oost en andere belangstellendenkunnen een wandeling maken langs de buitententoonstelling OOSTCAST Koloniaal Oud-Oost, over bekende straatnamen en plekken in deze wijk. Informatieborden nodigen uit om meer te leren over de geschiedenis achter de straatnamen en de onderbelichte verhalen die hieraan verbonden zijn.

Het gaat om onder meer Linnaeus, Vrolik en Dapper, geleerden uit de 17e en 18e eeuw die een link hebben met de koloniale geschiedenis. De borden en de bijbehorende podcast geven informatie over deze historische personen en werpen een ander licht op hun werk en hoe zij hebben bijgedragen aan beeldvorming over zwarte mensen. Het project sluit aan op de tentoonstelling 'Zwartheid Onder Ogen Komen' van The Black Archives.

Wethouder Touria Meliani (Inclusie en Antidiscriminatiebeleid): "Straatnamen zijn deel van ons dagelijks leven. Amsterdammers fietsen en lopen door de straten zonder vaak te weten naar wie deze vernoemd zijn. Ik vind het belangrijk dat bewoners het brede verhaal kennen over de achtergrond en invloed van historische personen naar wie straten genoemd zijn. Zo ontstaan er nieuwe perspectieven op hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden. Ik hoop dat veel Amsterdammers zich verdiepen in onze gezamenlijke geschiedenis en met elkaar het gesprek aangaan over de betekenis hiervan in ons dagelijkse leven."

Podcast op oostcast.nl


De wandeling bestaat uit zeven informatieborden en QR-codes op straat. Passanten kunnen hiermee audiofragmenten met informatie uit de tentoonstelling beluisteren. Bij de wandeling hoort ook een podcast, te vinden op www.oostcast.nl. In deze podcast vertellen experts meer over de geschiedenis van de historische personen en de doorwerking van hun beeldvorming in relatie tot slavernij en discriminatie. De wandeling en podcast zijn gemaakt door BuroBraak, The Black Archives, Beyond Walls en bureau Van Gisteren, in opdracht van de gemeente Amsterdam. De kunstwerken op de voorkant van de informatieborden zijn ontworpen door kunstenaar Frederick Calmes. De informatieborden en QR-codes blijven drie maanden te zien, tot 12 januari 2023.

The Black Archives


De wandeling begint in het Oosterpark en loopt via de Camperstraat, de Vrolikstraat, de Linnaeusstraat, het Tropenmuseum en de Dapperstraat naar de Zeeburgerdijk 19, waar The Black Archives is gevestigd. The Black Archives is een historisch archief met een collectie vanuit zwarte en andere perspectieven. Hier is de tentoonstelling 'Zwartheid Onder Ogen Komen' te zien, waarop de wandeling en podcast aansluiten.

Aandacht voor slavernijverleden


Gemeente Amsterdam werkt al langer aan een breder begrip van de geschiedenis van de stad. Zo gaf begin dit jaar het straatnamenproject WESTCAST informatie over historische straatnamen uit de koloniale tijd in onder meer de Zeeheldenbuurt. Ook bood de burgemeester op 1 juli 2021 als eerste gemeente in Nederland, namens het stadsbestuur excuses aan, voor de grote betrokkenheid van het toenmalige stadsbestuur bij de slavernij tussen 1600 en 1900. Tot slot investeert de gemeente in de oprichting van een Nationaal Slavernijmuseum, dat een plek zal vinden in Amsterdam.