AMSTERDAM - Stadsdeel Oost en Stichting !WOON openen op 2 april een informatiepunt in Amsterdam Oost, genaamd ‘Villa Bewust 60+’. Dit is een tijdelijk informatiepunt aan de Dapperstraat 291 waar bewoners van 60 jaar en ouder terechtkunnen met vragen over een vitaal en zelfstandig leven, en advies krijgen over hoe zij op een prettige manier in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Gedurende 3,5 maand, tot half juli, kunnen 60-plussers elke woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur binnenlopen. Zij kunnen hier een informatieve route volgen die inspireert om nu al stappen te zetten voor een prettige oude dag. Ook krijgen zij hier persoonlijk advies en zijn er verschillende voorlichtingen en trainingen te volgen.

Portefeuillehouders van stadsdeel Oost Jan-Bert Vroege (wonen) en Carolien de Heer (zorg):

“Het doel is om bewustwording te vergroten; 60 jaar is nog niet oud, maar voor je het weet ben je 70-plus. Het is belangrijk om nu alvast na te denken over hoe je er dan bij zit. Met Villa Bewust 60+ willen we het gesprek op gang brengen over onderwerpen zoals de geschiktheid van je woning: is deze nog geschikt, of wil je verhuizen naar een andere woning die beter past? Of zijn een paar aanpassingen genoeg om comfortabel te blijven wonen? Hoe blijf je vitaal en actief, zodat je kunt blijven doen wat je graag doet? Door hier op tijd over na te denken, kun je wellicht nu al stappen zetten die later veel profijt opleveren.”

Spreekuren, activiteiten, demonstraties

Binnen het programma zijn er verschillende inloopspreekuren, zoals het spreekuur van !WOON op woensdagen tussen 13.00 en 15.00 uur, en voor huurders van woningcorporaties op donderdagen van 11.00 tot 13.00 uur. Ook is er een spreekuur voor mensen die Arabisch, Berbers of Turks spreken. Bewoners hoeven voor de spreekuren geen afspraak te maken. Daarnaast is een programma samengesteld waar bewoners zich voor kunnen aanmelden. Dit zijn verschillende activiteiten en voorlichtingen over onderwerpen zoals gemeenschappelijk wonen, valpreventie, de seniorenmakelaar, dementievriendelijk wonen, gezond bewegen, Lang Leven Thuisflats en nog veel meer. Evert Bartlema, directeur-bestuurder van Stichting !WOON, hoopt dat veel ouderen de weg naar Villa Bewust 60+ weten te vinden. "De voorlichtingen en activiteiten moedigen je aan om nu al vooruit te denken, zodat je kunt zorgen voor een toekomst waarin je comfortabel en vitaal kunt blijven wonen." Voor Villa Bewust 60+ werken stadsdeel Oost en !WOON samen met diverse buurt- en bewonersorganisaties.

Welkom om binnen te komen

Villa Bewust 60+ is een pilot en wordt zorgvuldig gemonitord en geëvalueerd. Bij succes kan deze ook in andere stadsdelen worden geïntroduceerd. Villa Bewust 60+ is open van 2 april tot en met 12 juli van woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 15:00 uur. Bewoners zijn van harte welkom om binnen te komen aan Dapperstraat nummer 291. Meer informatie over Villa Bewust 60+ en het programma is te vinden op amsterdam.nl/passendwonenoost

Drukbezochte opening

Maandag 7 april was de officiële opening van Villa Bewust 60+. Wethouder Alexander Scholtes en dagelijks bestuurder Jan-Bert Vroege openden samen met directeur-bestuurder van Stichting !WOON Evert Bartlema en Ouafae Karimi van Stichting Prachtvrouw dit tijdelijke informatiepunt. Om zoveel mogelijk 60-plussers te bereiken, was het op de locatie mogelijk een ansichtkaart te posten met een uitnodiging om naar Villa Bewust 60+ te komen. Tijdens de opening lichtten de aanwezigen toe naar wie zij deze uitnodiging verstuurden. Daarnaast werden zij tijdens de opening door middel van vragen uit het interactieve Hop-on Hop-off spel uitgedaagd om na te denken over ouder worden en de toekomst.

Wethouder Alexander Scholtes (Zorg):

“Met de vergrijzing, het woningtekort en het personeelstekort in de zorg staan we de komende jaren voor een grote uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat ouderen veilig, prettig en zelfstandig in de stad kunnen blijven wonen? Bij Villa Bewust 60+ onderzoeken we samen met onze oudere Amsterdammers wat zij kunnen doen om zich goed te blijven voelen en hun zelfstandigheid te behouden. Ook is het een plek om laagdrempelig andere ouderen te ontmoeten en met elkaar dit gesprek te voeren.”