AMSTERDAM - Het vernieuwde 50-meter buitenbad van het De Mirandabad is zaterdag 20 juli officieel geopend door de Amsterdamse wethouder Sofyan Mbarki (Sport en Bewegen) en Stadsdeelbestuurder Flora Breemer (bestuurder stadsdeel Zuid). Na een verbouwing van tien maanden konden de eerste enthousiaste zwemmers eindelijk weer een duik nemen.

Wethouder Sofyan Mbarki (Sport en Bewegen): “Heerlijk dat er weer buiten gezwommen kan worden in dit iconische zwembad. Met een groeiende stad en warme zomers hebben we zoveel mogelijk zwemwater nodig. Daarnaast is het ook een belangrijke plek voor duizenden Amsterdamse kinderen om hier lekker te blijven zwemmen nadat ze hun zwemdiploma hebben gehaald. De opening van het vernieuwde buitenbad is de ideale start van de zomervakantie.”

Het De Mirandabad is een belangrijke voorziening, met twee buitenbaden, een 25-meter binnenbad en een golfslagbad. Toegankelijk en bereikbaar voor alle Amsterdammers. Jaarlijks heeft het honderdduizenden bezoekers waaronder duizenden kinderen die hier zwemles krijgen. Dit icoon voor de stad, dat geopend werd in 1932, was echter verouderd. De behoefte aan voldoende zwemwater in de groeiende stad is groot. Om op deze plek nog jarenlang te kunnen blijven zwemmen moet de gemeente investeren in renovatie en verduurzaming van het zwembadcomplex. Het 50-meter buitenbad was als eerste aan de beurt. De oude, betonnen bak was zo verzwakt dat deze niet meer te herstellen was. Daarnaast is het de ambitie om dit bad op termijn te verwarmen zonder gas te gebruiken. Dit kon alleen door de betonnen bak en de aansluitingen helemaal te vernieuwen. Ook is het bad beter toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking. Na tien maanden zijn de werkzaamheden voor het buitenbad nu afgerond.

Volgende fase

Eind 2025 start de volgende fase van de renovatie en verduurzaming van de rest van het De Mirandabad. Van alle gemeentelijke gebouwen is het De Mirandabad nu nog één van de koplopers in energieverbruik. Het hoofdgebouw wordt geïsoleerd en er worden nieuwe elektronische installaties geplaatst voor bijvoorbeeld waterverwarming en -zuivering. Met de verduurzaming moet het zwembad volledig aardgasvrij en bijna energieneutraal worden gemaakt. Met deze stappen hoopt de stad een jaarlijkse CO2-reductie te realiseren van 1.040.000 kg en een grote kostenbesparing op de energierekening.