AMSTERDAM - Vanaf dit jaar mogen ouders hun kind een dubbele achternaam geven. Het kind krijgt dan de achternaam van beide ouders. Tot eind december 2024 geldt een overgangsregeling. Ouders kunnen een dubbele achternaam kiezen voor kinderen die na 2016 zijn geboren. Ouders die dit willen doen, kunnen online een afspraak maken bij Stadsloket Centrum.

Ouders Yu Lin Rombout en Lennert Hunfeld uit Oost hebben van de overgangsregeling gebruikgemaakt voor hun eerste kind, Mees. Inmiddels is ook hun tweede kind Dewi geboren. Beide kinderen dragen nu dezelfde dubbele achternaam: Hunfeld Rombout.

Gelijk verdelen

Lennert Hunfeld vertelt: “Yu Lin las ergens een artikel waarin Eva Jinek beschreef dat zij deze stap wilde zetten. Dat heeft ons geïnspireerd. Onze kinderen zijn van ons beiden. In tijden waar wordt gestreden voor meer gelijkheid vinden we het logisch om een gelijke verdeling van achternamen te hebben. We vinden dit belangrijk om aan onze kinderen mee te geven.”

Mooier klinken

“Een afspraak inplannen was heel makkelijk. Dat heb ik via de website gedaan. We hadden eigenlijk alleen onze paspoorten nodig. Voor de keuze van de achternaam hebben we gekeken wat het mooiste klinkt. We vonden Hunfeld Rombout mooier klinken dan Rombout Hunfeld. Dus hebben we gekozen voor de eerste combinatie.”

Enthousiast

“Het kiezen van een dubbele achternaam werkt aanstekelijk. Meerdere vrienden en kennissen van ons hebben dit ook gedaan. En anderen zijn er nog over aan het nadenken. Omdat we voor Mees hebben gekozen voor een dubbele achternaam, kreeg Dewi automatisch ook deze achternaam. We hoefden dus maar 1 keer de administratiekosten voor de wijziging te betalen.”

Achternaam wijzigen

De overgangsregeling duurt tot het einde van dit jaar. Ouders kunnen de wijziging samen doen op het Stadsloket Centrum. Hiervoor is een afspraak nodig. Die kunt u online maken via amsterdam.nl/achternaamkind. Daar vindt u ook de voorwaarden. Een wijziging kost € 75,- voor het eerste kind en € 50,- voor elk volgend kind.