AMSTERDAM - Het college van burgemeester en wethouders heeft de uitvoeringsagenda voor het nieuwe evenementenbeleid goedgekeurd. De uitvoeringsagenda volgt de eerder door college en gemeenteraad vastgestelde visie op evenementen. In de visie is beschreven waarom festivals en evenementen belangrijk zijn voor de stad, en wordt een toekomstbeeld geschetst waarin voor het beleid zowel bij organisatoren en bezoekers als bij Amsterdammers draagvlak is. Dit toekomstbeeld geeft richting aan de beleidskeuzes voor de komende jaren. De uitvoeringsagenda is opgesteld na gesprekken met stadsdelen, organisatoren en buurtbewoners en markeert een volgende stap in het realiseren van de visie ’Amsterdam Bruisende Stad’’. In de uitvoeringsagenda staan maatregelen zoals het verlagen van de drempels voor het organiseren van gratis en middelgrote evenementen , en het uitwerken van een subsidieregeling ter ondersteuning van met name gratis toegankelijke evenementen.

Wethouder Touria Meliani (Evenementen): “In onze stad is het belangrijk dat iedereen de ruimte heeft om van evenementen te genieten, met respect voor de leefbaarheid en het draagvlak van buurten. Het is van belang om zorgvuldig te werk te gaan, met aandacht voor de stem van bewoners en stadsdelen. We zetten ons daarnaast extra in voor het ondersteunen van gratis en middelgrote evenementen.”

Ruimte voor toegankelijkheid en maatwerk

De gemeente streeft naar een evenementenbeleid waar toegankelijkheid en maatwerk vooropstaan. Dit betekent dat er aandacht is voor zowel diversiteit in het aanbod als de inbreng van bewoners en stadsdelen. De volgende uitgangspunten staan centraal: :

- Schaarse ruimte en binding met de stad: de gemeente maakt duidelijke keuzes in de verdeling van schaarse locaties, waarbij evenementen die bijdragen aan de diversiteit van het aanbod worden gestimuleerd;

- Inbreng van bewoners en stadsdelen: er wordt een participatieproces ingericht dat door de stadsdelen wordt begeleid.

- Ondersteuning voor gratis evenementen: het college wil de drempels voor middelgrote en gratis toegankelijke evenementen verlagen. Daarom wordt in het vergunningenproces maatwerk mogelijk gemaakt. De gemeente werkt daarnaast aan een nieuwe subsidieregeling om gratis evenementen te ondersteunen.

Meer tijd voor participatie en extra beleidswensen

Het college van B en W kiest ervoor om extra tijd te nemen voor een uitgebreider participatieproces en om de aanvullende beleidswensen uit te werken. De nog resterende tijd binnen de ambitieuze planning blijkt hiervoor te kort. Stadsdelen hebben een rol om met bewoners en andere belanghebbenden locatieprofielen te ontwikkelen die recht doen aan de wensen uit de buurt en de draagkracht van de stad. De locatieprofielen en het nieuwe evenementenbeleid zullen naar verwachting in mei 2025 worden voorgelegd voor inspraak en vervolgens in oktober 2025 worden vastgesteld. In aanvulling daarop heeft het college besloten om de evenementenkalender voor 2026 te kopiëren. Organisatoren hebben daardoor eerder duidelijkheid over hun plek op de kalender voor 2026. Tezamen met het kopiëren van de kalender van 2025, geeft het ze een periode van twee jaar om zich voor te bereiden op de nieuwe werkwijze en om daar ook over mee te denken en mee te praten. Het nieuwe beleid zal per 1 januari 2027 van kracht worden.