AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft twee miljoen euro extra beschikbaar gesteld in 2024 voor verbeteringen aan sport- en speelplekken. Deze impuls heeft als doel om speelplekken uitdagender, leuker en meer divers te maken. Het meeste budget gaat naar de stadsdelen met wijken met een lage sport- en beweegdeelname: Nieuw-West, Zuidoost en Noord. In totaal worden met 4,6 miljoen euro meer dan 70 speeltuinen en speelplekken opgeknapt, waarvan circa 25 voor de zomer zijn gerealiseerd. Twintig extra basisscholen gaan bovendien meedoen aan de Dynamische Schooldag, waarbij beweging wordt afgewisseld met stilzitten.
Steeds meer kinderen brengen het grootste gedeelte van hun dag zittend door. Tikkertje op een pleintje heeft in veel gevallen plaatsgemaakt voor urenlang turen naar een scherm. Kinderen zijn daardoor minder beweegvaardig, minder fit, minder weerbaar en ontmoeten elkaar ook minder. Een tekort aan beweging heeft een negatief effect op de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van Amsterdamse jongeren, blijkt uit onderzoeken.
Wethouder Sofyan Mbarki (Sport en Bewegen): “Het leukste van kind zijn is lekker buiten spelen en bewegen. Daarom hebben we ook in een drukke stad genoeg plekken nodig waar kinderen met plezier kunnen spelen, zich vrij kunnen bewegen en zich kunnen ontwikkelen. Ik geef graag de ruimte aan de stadsdelen en aan bewoners om te kijken waar de behoefte van kinderen en jongeren in hun buurten ligt.“
Twee miljoen extra geld bovenop bestaand budget
Aantrekkelijke sport- en speelplekken in de openbare ruimte zijn essentieel om kinderen en jongeren te laten bewegen. Buitenspelen legt bovendien de basis voor een gezonde leefstijl. De gemeente investeert twee miljoen euro bovenop de bestaande beheer- en vervangingsbudgetten. Stadsdelen dragen projecten aan waarbij ze kijken naar de behoefte van kinderen en jongeren uit hun buurten. In de begroting 2022 en 2023 is eerder al 2,6 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarmee in afstemming met stadsdelen, bewoners, en andere maatschappelijke partners meer dan vijftig speel- en sportplekken worden opgeknapt of aangelegd. Naar verwachting is voor de zomer ruim de helft van deze projecten afgerond.
Thema’s en voorbeelden
De projecten waarin wordt geïnvesteerd vallen binnen de thema’s:
- open sportparken voor elke Amsterdammer;
- het verbeteren van bestaand speelaanbod op locaties waar speeltuinverenigingen, buurtsportcoaches en bewoners al activiteiten organiseren;
- samenspeelplekken voor bewoners met of zonder beperking, en
- urban sports locaties op bijzondere plekken in de stad.
Voorbeelden zijn: In Maldenhof Zuidoost liggen verschillende kleine speeltuintjes. Vanuit de buurt is de wens naar voren gekomen om een aantal kleine speelplekken op te heffen en te investeren in een nieuwe grote speelplek. Ook is er expliciete aandacht voor inclusiviteit: de plek gaat een brede doelgroep aanspreken; jongens en meisjes, kinderen met en zonder beperking, ouders en buren.
Op de vernieuwde speel- en sportplaats in Osdorp kan de jeugd gebruik maken van speeltoestellen, een voetbalveld en een sportparcours. Het uiteindelijke plan is voor en door de bewoners bedacht, waardoor het naast een beweegplek ook een huiskamerfunctie heeft waar de buurt elkaar ontmoet. Project Amsteldorp omvat een grote speeltuin in Oost met een zeer actieve speeltuinvereniging. Kinderen uit alle omliggende wijken en met diverse achtergronden spelen straks op een volledig nieuw ingericht terrein met nieuw beheergebouw, een ingang aan het sportpark en een verbinding over water met de nieuwe wijk Amstelkwartier. De vernieuwde speeltuin Brettenburg heeft als doel kinderen en jongeren uit buurten van Nieuw-West uit te dagen actief te bewegen in de natuur. Een voorbeeld van een urban sports-project zijn de kleurrijke 3x3 basketbalvelden op de NDSM werf aan het IJ. De oudste speeltuin van Amsterdam, UJ Klaren krijgt een impuls op het gebied van toegankelijkheid, door inclusieve toestellen te plaatsen waar ook kinderen met een beperking samen op kunnen spelen met anderen.
Bewegen op school: Dynamische Schooldag
Het verbeteren van sport- en speelplekken in openbare ruimte is onderdeel van een groter plan om de Amsterdamse jeugd meer in beweging te brengen. De pilot ‘Dynamische schooldag’ uit stadsdeel Nieuw-West, waarbij beweegmomenten structureel geïntegreerd zijn in de lesdag waardoor leerlingen op school al aan de beweegnorm komen, wordt dit jaar uitgerold naar twintig scholen (primair onderwijs) in de stad. Later wordt bekend welke scholen dat zijn.