AMSTERDAM - Tienduizend jongeren geboren in 2006 krijgen in de komende weken van de GGD een uitnodiging om een prik te komen halen tegen meningokokken. Dit is een ernstige ziekte die bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Vanwege de coronacrisis organiseert de gemeente geen grootschalige prikactie meer in de RAI voor jongeren uit de regio Amsterdam-Amstelland. Zij kunnen hun vaccinatie op afspraak komen halen bij de Ouder- en Kindteams. In voorgaande jaren werden kinderen geboren tussen 2001 en 2005 al uitgenodigd voor een vaccinatie.


Wethouder Simone Kukenheim (zorg): “Deze coronacrisis maakt meer dan ooit duidelijk hoe belangrijk het is om vaccins te hebben tegen ernstige ziektes. Voor meningokokken hebben we gelukkig een vaccin en het is heel belangrijk dat alle jongeren geboren in 2006 deze prik ook echt komen halen. Jongeren van deze leeftijd hebben namelijk een verhoogd risico om de ziekte op te lopen. Daarom bespreken artsen en verpleegkundigen van de Jeugdgezondheidszorg tijdens het spreekuur het belang van vaccinaties. Ook proberen we onder andere via een social mediacampagne zowel jongeren als hun ouders ervan te doordringen hoe belangrijk het is dat jongeren voor 1 juli deze prik halen. Daarmee bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen!”

Oorspronkelijk stond er dit voorjaar een grootschalige prikbijeenkomst gepland om kinderen van 9 tot en met 14 jaar te laten vaccineren tegen BMR, DTP, HPV en meningokokken. Deze bijeenkomst kan niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Uitgangspunt is de bijeenkomst in het najaar alsnog plaatsvindt. Dan kunnen ook alle jongeren komen die om allerlei redenen eerder geen gehoor hebben gegeven aan uitnodiging om zich te laten vaccineren. Het RIVM vindt het belang dat jongeren voor de zomer wel een Meningokokkenvaccinatie halen zo groot, dat het geadviseerd heeft om dit individueel op afspraak te regelen. De reden hiervoor is dat jongeren ongeacht de coronamaatregelen in de zomervakantie dicht op elkaar zullen zitten waardoor het risico op besmetting groter wordt.

Anders dan de afgelopen twee jaar worden dit jaar alleen jongeren geboren in 2006 uitgenodigd. In 2018 en 2019 werden alle jongeren geboren tussen 2001 en 2005 al uitgenodigd voor een vaccinatie. Sinds 2020 biedt het Rijksvaccinatieprogramma kinderen de vaccinatie standaard aan als ze 14 maanden en 14 jaar zijn.

Ook tijdens deze coronacrisis kunnen jongeren zich veilig laten vaccineren. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige belt de jongere of ouders vóórdat ze de prik komen halen, om te vragen of iemand in het gezin klachten heeft. Jongeren die verkouden zijn of hoesten kunnen niet komen. Dat geldt ook voor jongeren van wie iemand in het gezin koorts heeft. Pas als de klachten minstens 24 uur over zijn, mag de jongere alsnog zijn prik komen halen.

Wat is meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een ziekte die iemand kan krijgen door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De meningokok krijgt de kans zich te verspreiden door hoesten, niezen of zoenen. De bacterie kan in je neus of keel zitten, zonder dat je het weet. Ook mensen die zelf niet ziek zijn door de bacterie, kunnen anderen besmetten. Sinds 2015 worden meer jongeren ernstig ziek door meningokokken type W. Ook sterven er jaarlijks mensen aan de meningokokkenziekte. Daarom nodigt de GGD Amsterdam deze jongeren uit voor een gratis prik tegen meningokokken typen A, C, W en Y.