AMSTERDAM - Slavernij en slavenhandel hebben bijna driehonderd jaar lang een belangrijke rol gespeeld bij de economische en sociaal-culturele ontwikkeling van Amsterdam. Vanaf 4 december is de tentoonstelling ‘Amsterdammers en slavernij’ te zien in de centrale hal van het stadhuis, zodat elke Amsterdammer kennis kan nemen van acht persoonlijke verhalen over deze periode in onze geschiedenis. De tentoonstelling was eerder te zien in het Stadsarchief.
De tentoonstelling, die enkele maanden te zien zal zijn, is onderdeel van de wens van het college van B en W om het gesprek over de relatie tussen slavernij en het hedendaagse Amsterdam op gang te brengen. Rutger Groot Wassink (Wethouder Sociale Zaken en Diversiteit): ”Dit is niet zomaar een ongemakkelijke bladzijde uit een geschiedenisboek die wij snel kunnen omslaan. Hoe wij omgaan met ons gezamenlijke verleden is bepalend voor wie wij als stad zijn. Daarvoor moeten we de feiten kennen en niet bang zijn voor het gesprek. De acht bijzondere verhalen uit deze tentoonstelling zijn daar een onderdeel van. Ik nodig elke Amsterdammer uit om, zodra het weer kan, zelf te komen kijken.”
Het onderbrengen van deze tentoonstelling in de Stopera past in een reeks aan activiteiten die bijdragen aan het bespreekbaar maken van het slavernijverleden. Het college heeft eerder dit jaar ook een onderzoek laten uitvoeren naar de rol van het Amsterdamse stadsbestuur. Om deze geschiedenis breder toegankelijk te maken werkt de gemeente op dit moment aan een gratis publieksversie van het eindrapport. Daarnaast biedt het college alle geschiedenisdocenten van Amsterdam een exemplaar van dit boek aan. Op basis van onder andere dit onderzoek neemt het college in 2021 een besluit over officiële excuses.