AMSTERDAM - Stichting Florakokjes heeft vanmiddag op Wereldarmoededag in Pakhuis de Zwijger de Omarmprijs 2018 in de wacht gesleept. De jury, onder andere bestaande uit wethouder Marjolein Moorman, Annemarie van Gaal en Peter Faber, koos de Amsterdamse organisatie unaniem tot meest inspirerend initiatief in de strijd tegen armoede in de stad. VraagApp ging er vandoor met de Digi Omarmprijs, het beste digitale initiatief.

De Omarmprijs beloont bestaande initiatieven die kansen creëren voor Amsterdammers met een krappe portemonnee. Naast de Omarmprijs wordt er dit jaar een extra prijs uitgereikt, de Digi Omarmprijs.

Wethouder Moorman (Armoede): “Armoede kan ons allemaal overkomen. Daarom moeten we armoede ook met zijn allen aanpakken. Ik ben dan ook trots op de winnaars van de Omarmprijs van 2018. Deze initiatieven uit de stad, om de armoede onder mede-Amsterdammers te verkleinen, dienen als voorbeeld voor ons allemaal.”

Veel aandacht voor kinderen
Er is veel aandacht voor kinderen in armoede dit jaar, getuige de prijswinnaars. De vrijwilligers van Florakokjes begeleiden kinderen uit minimagezinnen, om hun eigenwaarde en de saamhorigheid te vergroten. Zo organiseren ze bijvoorbeeld bijles en vakanties en koken ze drie dagen per week gezonde maaltijden met minimale middelen. Inmiddels zijn twaalf culturen binnen de stichting vertegenwoordigd. De tweede prijs ging naar Geefjekindeenvoorsprong, een stichting die bijlessen geeft en taalontwikkeling, integratie en participatie stimuleert. Een derde plek was er voor Weekend Academie, die de kansen van kinderen tussen de 10 en 15 jaar in de maatschappij vergroot door het ontwikkelen van vaardigheid en talent.

Digi Omarmprijs
Het initiatief dat zich sterk maakt om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen in een digitaal veranderende wereld ontving dit jaar de Digi Omarmprijs. VraagApp bleek de winnaar, een applicatie waarop buurtbewoners snel antwoord krijgen op hun dagelijkse vragen. PACT geeft samen met ING Nederland fonds een extra steuntje in de rug voor het initiatief dat zich sterk maakt voor digitale inclusie.