Daling aantal kinderen in armoede
Kinderen maken een steeds kleiner deel uit van de Amsterdamse minimapopulatie, namelijk 16% in 2022 (2021: 17,4%). Zowel het absolute aantal als het aandeel kinderen in armoede daalde in 2022 veel sterker dan in de vier jaren ervoor. Deze daling hangt samen met de daling van het aandeel eenoudergezinnen. Kinderen in armoede zijn relatief vaak onderdeel van eenoudergezinnen. Het aandeel Amsterdammers in armoede van 66 jaar en ouder neemt juist toe (22%). Deze toename wordt veroorzaakt door de toename van het aandeel 65-plussers in de stad.
Wethouder Marjolein Moorman (Armoede): “Het is heel fijn dat minder Amsterdamse kinderen opgroeien in armoede. Maar om te zorgen dat iedereen gelijke kansen heeft, moet er nog veel gebeuren. Daarom verlengden we onlangs de verruiming van de inkomensgrenzen voor regelingen voor kinderen naar 150% van het sociaal minimum en zetten we stevig in op het vergroten van het bereik van onze regelingen. Als gemeente kunnen we het armoedeprobleem niet alleen oplossen. Daar is een hoger sociaal minimum voor nodig, en behoud van de extra regelingen voor kinderen. Het is dan ook bijzonder teleurstellend dat de doelstelling om kinderarmoede in 2025 te halveren door het huidige kabinet is losgelaten.”
Intensief gebruik van regelingen voor Amsterdammers met een laag inkomen
Duurzaam witgoed voor Stadspashouders
Om Amsterdammers met weinig geld te ondersteunen bij het verlagen van hun energierekening is onlangs een nieuwe witgoedregeling gestart. Stadspashouders kunnen bij aangesloten winkels met €300,- korting een energiezuinige wasmachine of koelkast aanschaffen. Er is budget beschikbaar voor de aanschaf van 6.000 apparaten. De regeling is een vervolg op een succesvolle witgoedactie in de winter van 2022-2023 en is onderdeel van een breder pakket maatregelen om energiearmoede in de stad tegen te gaan.
Armoede in de stad daalt maar ondersteuning blijft nodig
Voor het eerst in tien jaar ligt het aantal minimahuishoudens in Amsterdam volgens de armoedemonitor onder de 70.000. In absolute aantallen behoorden 69.600 huishoudens in 2022 tot de minimahuishoudens: dat is 15,9% van het totaal. Deze ontwikkeling is ook te zien in de andere grote steden. Hoewel de armoede in Amsterdam nu een paar jaar op rij daalt, is er nog steeds een grote groep Amsterdammers die maandelijks met weinig geld moet zien rond te komen. Dit blijkt ook uit cijfers op basis van een nieuwe armoededefinitie die CBS, SCP en Nibud onlangs hebben gepubliceerd. Hieruit komt Amsterdam naar voren als stad met de meeste armoede in Nederland. Amsterdam heeft een ruimhartig minimabeleid en de gemeentelijke regelingen voor Amsterdammers met een laag inkomen hebben een hoog bereik. Afgezien van de energietoeslag zijn de effecten van deze regelingen niet meegenomen in de berekeningen en analyses van CBS, SCP en Nibud. Het relatief hoge armoedecijfer in Amsterdam zegt daarmee niets over de effectiviteit van het Amsterdamse Armoedebeleid. Integendeel, dit benadrukt juist de noodzaak van lokale regelingen. De gemeente blijft zich dan ook inzetten om Amsterdammers die regelingen nog niet gebruiken en er wel recht op hebben beter te bereiken.
Regelingen voor Amsterdammers met een laag inkomen
Regelingen bij laag inkomen/Pak je kans - Gemeente Amsterdam